Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

2013 7-8. szám

Hozzászólások

Termelőüzemek energia-megtakarítása a spanyolországi SEAT autógyár példáján keresztül (EuroEnergest projekt)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Magyar Zoltán PhD - Németh Gábor

Termelőüzemek energia-megtakarítása a spanyolországi SEAT autógyár példáján keresztül (EuroEnergest projekt)

Dr. Magyar Zoltán PhD


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Németh Gábor

műszaki vezető
Comfort Consulting Kft.

Napjainkban egyre fontosabb az energiahatékonyság. Egyrészt a gazdasági válság az energiafogyasztókat hatékonyabb energiafelhasználásra ösztönzi, az energiaköltségek egyre kevésbé terhelhetők a termékre. Másrészt a környezetvédelem az élet minden területén egyre nagyobb hangsúlyt kap, melynek köszönhetően középpontba került a szennyező anyagok kibocsátásának a csökkentése. A környezetvédelem miatt és az energiaköltségek csökkentése érdekében az ipari szektor szereplői is komoly lépéseket tesznek.

Az Európai Unióban a teljes energiafelhasználás kb. 28%-át az ipar teszi ki, ezért a gyártással, termeléssel foglalkozó üzemek többségében kiemelt jelentősége van az energiahatékonyságnak. Egyes gyártó cégek (pl. az autóiparban) nagy hangsúlyt fektetnek az energiafogyasztás csökkentésére tett intézkedések kidolgozására ésmegvalósítására. Az intézkedések fő célja a rendelkezésre álló energiaforrások hatékonyabb felhasználása, a megújuló energiák hasznosítása, az üzemeltetés optimalizálása a termelési folyamatokhoz. A termelőüzemek energia megtakarítására irányuló törekvéseket a SEAT autógyár példáján keresztül vizsgáljuk az EuroEnergest projektben.

Az EuroEnergest, az Európai Bizottság FP7 keretprogramja által támogatott 3 éves projekt 2011. október 1-én indult. A projektben résztvevő kutatóintézetek, egyetemek és vállalkozások célja egy olyan intelligens energia menedzsment rendszer (iEMS) kidolgozása, amellyel az autóiparban, elsősorban az épületgépészeti rendszerek tekintetében minimum 10%-os energia-megtakarítás érhető el. A projekt hosszú távú célja, hogy a kifejlesztett rendszer az autógyárak mellett más termelő üzemegységeknél is használható legyen, lehetővé téve az energiahatékony üzemeltetést és az energia-megtakarítást.

A jelenleg használatos EMS rendszerek elsősorban „passzív” monitoring rendszerek, amelyek az energiahatékonyság érdekében időszakos jelentéseket készítenek, kiugróan magas energiafogyasztás esetén riasztó jelzést küldenek a felhasználónak, de intézkedési javaslatot nem készítenek automatikusan, illetve nem modellezik dinamikusan az energiatermelő és -fogyasztó rendszereket. Az EuroEnergest projekt célja egy olyan intelligens energia menedzsment rendszer kifejlesztése, amely kapcsolatot teremt az ipari termelési adatok és az energiatermelés, valamint az energiafogyasztás között, dinamikusan modellezi ezeket, előrejelzést ad a várható energiafogyasztásról, optimalizálja a szükséges energiafelhasználást és az energiaköltségeket, valamint maximalizálja a helyben elérhető energiaforrások és az alacsony fosszilis energiafelhasználású rendszerek alkalmazását (például napelem, kapcsolt energiatermelés).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!