Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

2013 7-8. szám

Hozzászólások

Az épületgépészeti felsőoktatás jövőjéről

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Barótfi István professzor emeritus

Az épületgépészeti felsőoktatás jövőjéről

Dr. Barótfi István professzor emeritus


MATE Műszaki Tudományi Doktori Iskola

Gödöllőn ebben az évben is megszerveztük az Értékteremtő Épületgépészet című konferenciát, amelynek mottója „FÓKUSZBAN A JÖVŐNK” volt. A konferencián az épületgépészet jövőjével kapcsolatos előadások között külön szekció foglalkozott az épületgépészeti felsőoktatás jövőjével. Ez a cikk az elhangzott előadásom rövid összefoglalója és célja, hogy felhívja a figyelmet az épületgépészeti felsőoktatásban fellelhető tendenciára, amely a jövő szempontjából a szakterület életbenmaradását, a létezés alapvető kérdéseit veti fel.

Gödöllőn rendszeresen szerveztünk felsőoktatással foglalkozó konferenciákat (Az épületgépészet jövője 2001., Épületgépészeti felsőoktatás a bolognai folyamat tükrében 2004., Épületgépészeti felsőoktatás 2010., Az épületgépészet tudományos háttere 2011., Értékteremtő épületgépészet 2012.), valamennyi a jövőt érintette, de a mostani kifejezetten a jövőről szólt. Persze a jövőt senki sem (vagy csak kevesen) láthatja, de az eddigi történések, a jelenlegi helyzet, a tendenciák, kihívások elemzése, ha nem is a jövőt, hanem a jövővel kapcsolatos kérdéseket, feladatokat segítenekmegfogalmazni.

A jövővel kapcsolatos viszonyunk sokféle lehet: szemlélni, várni, alkalmazkodni, befolyásolni. Ha nem mindegy a jövő, akkor az utóbbit kell választani és a megfogalmazott kérdésekre válaszokat kell keresni, a feladatok elvégzésére mielőbb vállalkozni kell. A jövő a jelenre épül, és ha nem történnek világégések, forradalmak, akkor a jövő a jelenből levezethető.

Az épületgépészeti felsőoktatás jelenlegi helyzetét számos körülmény határozza meg, de talán a legnagyobb mértékben

  • a szakmai-történelmi előzmények,
  • az ország társadalmi-gazdasági-politikai körülményei,
  • a felsőoktatás általános állapota.

Az épületgépészet szakmai-történelmi előzményei viszonylag jól áttekinthetők, hiszen a szak/tudományterület alig múlt el félévszázados, és a szakma „nagy öregjei” még a kezdetek részesei is lehettek. A szakmai-történelmi előzmények kiindulópontja a BME-n az épületgépészeti tanszék megalapítása volt. A BME-n az Épületgépészeti Tanszék = AZ ÉPÜLETGÉPÉSZET (majd később az építész karon az Épületgépészet II. Tanszék). Az épületgépészeti felsőoktatás mellett épületgépészeti technikumok, majd szakközépiskolák alakultak, amelyek célja, ismeretanyaga és a végzettség szintje a szándékok szerint a mérnöki munka alárendeltjeiként egyértelműek voltak. Az épületgépészeti felsőoktatás sokszínűségét a hetvenes évektől a felsőfokú technikumok, majd főiskolák jelentették, amelyeknél az ismeretanyag, a követelmények és a megszerzett tudás már nem volt pontosan behatárolható, annak ellenére, hogy a célokat elvileg egyértelműen deklarálták. A végzettségnél a technikus, az üzemmérnök, az okleveles mérnök a megszerzett oklevélben egyértelműen szerepelt, de a hozzájuk tartozó tudás és a gyakorlatban betöltött/betölthető munkakörök már nem voltak ennyire egyértelműek. Az épületgépészeti felsőoktatás tehát sokszínűbb lett, az egyes szintek ismeretanyagát és követelményrendszerét folyamatosan próbálták megfogalmazni, de ezek csak elképzelések maradtak, a rendszer fejlődött a saját belső törvényszerűségei szerint.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!