Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

DI(FH) Stutterecker, Werner

Lowest-Energy Houses, Zero-Energy Houses, Plus-Energy Houses – Definitions, Challenges, Monitoring Results

DI(FH) Stutterecker, Werner


Fachhochschule Burgenland GmbH, Pinkafeld, Austria

A nemzeti, európai, és nemzetközi éghajlati és energetikai célok teljesítése érdekében az épületek energiafogyasztását csökkenteni kell. Az új és a modernizált épületek számára a kis energiafogyasztású épületek vagy a passzívházak szintje legyen a cél.Azéró energiafogyasztású épületek vagy a plusz energiafogyasztású épületek meghatározásának a használata a gyakorlatban és a szakirodalomban sem egységes. A zéró energiafogyasztású épületek meghatározásához a követelmények különböző kategóriái használatosak (például a primer energia, az exergetikai megfontolások, a komfort paraméterek, az energia tanúsítvány meghatározása számított értékekből vagy valós mérési adatokból stb.)

A szerző egy új építésű, valós létesítmény alapján mutatja be a lehetségesmeghatározásokat. Az eredmények azt ismegmutatják, hogy a jól összekapcsolódó tervezési folyamat nélkülözhetetlen a nem központi energiaellátással működő kis energiafogyasztású épületek energiaigényének optimalizálásához.

A vizsgált hatlakásos épület energiafogyasztását két évig kísérték figyelemmel. Az épületet részben központi szellőzőberendezés és hőszivattyú látja el, a tetőn fotovoltaikus rendszer működik, amely a termelt energiát a hálózatba táplálja.

For Zero Energy Buildings it is a challenge to combine a high performance building envelope with efficient building technologies in an optimal manner [1]. Therefore integrated design approaches are crucial for high energy-performance buildings [2]. In order to learn lessons from realized building projects it is important to scientifically monitor relevant energy flows. For example, the monitoring of low energy buildings can reveal that the auxiliary energy use for heating, cooling and ventilation can account for 25 to 45 % of the end energy use [3].

The European Directive on the energy performance of buildings demands that all new buildings are nearly zero energy buildings by December 2020 [4]. The building sector is already familiar with the energy efficient designing and construction of single-dwelling houses. Low energy standards are nowadays also penetrating the sector of housing estates [5] [6]. Nevertheless there can be a difference between the standardized and tool-based calculation of the energy demand done by the housing association and the actually occurring energy demand that is significantly influenced by user behavior. In order to learn lessons from pilot-projects, scientific monitoring is useful [7].

Therefore a concept for a 2-year energy monitoring of an energy plus house designed and constructed by a housing association was developed and realized.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!