Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Aranyosi Miklós

A kaszkádról gyakorlati szemmel

Aranyosi Miklós


Bosch Termotechnika

A kaszkád fűtési rendszerek nem új keletű találmányok, bár napjainkban a kondenzációs kazánok elterjedésével és a modern szabályozástechnika alkalmazásával jöttek újra divatba. Kaszkád rendszereket hazánkban már a 80-as évektől telepítettek. Ezek a rendszerek hatásfokuk tekintetében jelentősen elmaradnak modernebb társaiktól, szabályozásuk általában már nem működik, vagy üzemen kívül helyezték.

Amikor a „nyugati” gyártók megjelentek Magyarországon, főként állókazános kaszkádokat kínáltak, amelyek a terhelés függvényében léptek be a kaszkádba és tárolóban készítettek melegvizet. Az idő előrehaladtával ezek a rendszerek is elavultak és szükségessé vált a cseréjük. Egy budapesti hatemeletes irodaház példáján mutatom be, hogy egy modern kondenzációs kaszkád rendszer az energia-megtakarítás mellett milyen plusz szolgáltatásokat nyújt a kivitelezőnek és a beruházónak egyaránt.

A kérdéses épület 6. emeletén található kazánházba 3 db kétfokozatú atmoszférikus kazánt építettek be, amelyek használati melegvíz-készítés mellett egy légtechnikai és egy radiátoros kört szolgáltak ki. A kazánház a földszint kivételével az összes emeletet kiszolgálta. A kazánok léptetését kaszkádkapcsolók látták el, amelyek vízhőmérséklet alapján és egy kapcsolási intervallum lejárta után léptették a következő fokozatot, szám szerint összesen hatot.Ahárom kazán összesen három kéményt használt, három darab födémáttöréssel. Az új kazánház a megnövekedett igények kiszolgálása miatt 3 db 100 kW-os kondenzációs kazánt kapott, amelyek egy kaszkád keretre kerültek felszerelésre. A három darab födémáttörést meghagyva három koncentrikus elvezetés épült ki. Lehetőség lett volna csak egy födémáttörés használatára is, közösített égéstermék-elvezető rendszer használatával, de az áttörések beépítése és a tetőszigetelés költségesebb lett volna, mint a kazánonkénti elvezetés. Az új hőközpont új feladatokat is kapott, hiszen a 6. emelet külön szabályozása mellett a földszint beépítése is aktuálissá vált, amiket az új szabályozó elektronika felügyeletére bíztak.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!