Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Hauser György

Tervezési módszerek és épületgépészeti megoldások energiahatékony épületek kialakításához

Hauser György

épületgépész mérnök
NILAN Légtechnika Kft.

A fenntartható környezettudatos fejlődés és a globális felmelegedés elleni harc új megvilágításba helyezi és új kihívások elé állítja az épületgépészeti tervezés szakmagyakorlóit. A régóta bevált sablonos, de energiapazarló megoldások alkalmazását érdemes új, energiatakarékos és környezetbarát rendszerekre cserélni. A legfőbb tervezési célkitűzés elsődlegesen a felhasznált energia minimalizálása, másodlagosan az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése, melynek legfőbb káros forrását a fosszilis energiahordozók jelentik.

Hatékonyan működő épületgépészeti rendszerek megvalósításához elengedhetetlen az épületeink megfelelő építészeti kialakítása vagy felújítása, ahol a helyiségek térszervezésével, a hőhidak csökkentésével, jó hőszigetelésű és légzárású szerkezetek tervezésével az építészmérnök kollégák megfelelő színteret teremtenek a gépészeknek.

Az új épületenergetikai irányelveknek csak az említett két szakma tudatos együttdolgozásával tudunk maradéktalanul megfelelni. Előtérbe lépett az eddig mostohaként, szükséges rosszként kezelt épületenergetika tudománya, amellyel az energiahatékony épületgépészeti tervezés nemcsak egy maximális fűtési hőszükségletet határoz meg, hanem javaslatot tesz a szükséges rétegtervi hőátbocsátási tényezőkre is, a megkívánt energetikai osztály és hőenergia-felhasználás eléréséhez. A legkisebb fogyasztású épületeknél a kezdeti tervezési fázisoknál az energetikai modell vizsgálata még a tájolásban, tömegformálásban is fontos lehet. A fűtési hőigény vizsgálatamellett fontos a hűtési hőigény vizsgálata is, hiszen a modern épületeknél a kész épületben a hűtés energiafogyasztása gyakranmegelőzi a fűtési energia-felhasználást, főleg nem megfelelő árnyékolás és használati szokások esetén.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!