Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Koczka Péter

Épületek légtömörségének vizsgálata hőkamerával

Koczka Péter


Testo Kft.

Mennyire energiatakarékos az épület? Hol veszítünk hőt? Megfelelő a szigetelés? Elsősorban ezekkel a kérdésekkel kerülünk szembe, ha az épületek hőkamerás felméréséről beszélünk. A termográfiás vizsgálattal viszont nem csak az épület energetikai viszonyainak meghatározása lehetséges. Az épületburkolat feltérképezése, és a szivárgások meghatározása mellett Blower-Door teszttel kombinálva az épület légtömörségének vizsgálatára is lehetőség nyílik.

Egy épület kivitelezése során – nem csak a passzívházak esetén – mindig törekedni kell a minél jobb tömörségi érték elérésére. Elsősorban azért, mert a meleg levegő a külső tér felé haladva folyamatosan hűl, és amíg a falszerkezeten és a szigetelőanyagon keresztüláramlik, a benne lévő nedvesség egy része kondenzálódik, ezzel jelentős nedvességet juttatva a szerkezetbe károsítja azt.

Másodsorban: nem megfelelő légtömörség-érték esetén a meleg levegő a réseken keresztül egyszerűen távozik az épületből, tehát energetikai szempontból rontja az épület tulajdonságait. A nem megfelelő légtömörség nem csak az energetikai és a minőségi jellemzőket befolyásolja, hanem az épület levegőáramlási viszonyaira is nagy hatással van. Ahhoz, hogy az épület légtömör legyen, a teljes épületburkolatnak légtömörnek kell lennie, tehát a tervezés és kivitelezés során ügyelni kell a részletekre. Minden szerkezeti elem, réteg találkozásakor, nyílászárók beépítésénél és az elektromos rendszer elemeinél (vezetőcsövek, konnektorok stb.) is biztosítani kell tömítettséget.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!