Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Prof. Allard, Francis

Improvement of Energy Efficiency in the Building Sector: the European Initiatives – Part 1

Prof. Allard, Francis


REHVA, European Federation of HVAC Engineers, University of La Rochelle – LEPTIAB, France

2008. december 17-én az Európai Parlament egy nagyon ambiciózus javaslat-csomagot fogadott el, amelynek célja a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a megújuló energiaforrások használatának elősegítése. Ez a klímavédelmi akciócsomag az Európai Unió számos energiapolitikai céljára épül, amelyek kitűzik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20%-os csökkentését, az energiahatékonyság 20%-os növelését, a megújuló energiaforrások felhasználásának 20%-os növelését, valamint a bio-üzemanyagok 10%-os részesedésének elérését a szállítási célú üzemanyag felhasználásban.

A klímacsomag alapvető részeként az Európai Parlament 2008 decemberében elfogadta a megújuló energiaforrások felhasználásáról szóló irányelvet, valamint 2008. novemberében a Bizottság elfogadta az „EPBD Irányelv átdolgozása” című javaslatot, amelyet az Európai Parlament is elfogadott. AzEPBDúj változata több szempontból megerősíti a 2002-es irányelvet, továbbá az új irányelv azt is megköveteli a tagállamoktól, hogy dolgozzanak ki menetrendet a nagyon alacsony, illetve zéró energiafogyasztású épületek arányának növelésére a nemzeti lakásállományon belül.

A szerző ezeket a kezdeményezéseket mutatja be cikkében, amely a 20. Fűtés- és Légtechnikai Konferencián (Pécs, február 25-26.) elhangzott és a konferencia anyagában megjelentetett előadása alapján készült, és két részben adjuk közre.

Az első részben a szerző az európai energiapolitika fő elemeinek és fejlődésének ismertetése után bemutatja a megújuló energiaforrások használatának előmozdításával kapcsolatos irányelvet. A 2. részben az épületenergetikai irányelv átdolgozásával foglalkozik, továbbá ismerteti az irányelvek megvalósítását támogató intézkedéseket: az Intelligent Energy Europe (IEE) program megerősítését, valamint a Build Up internetes portál működtetését.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!