Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Prof. Lajos Tamás - Dr. Barna Lajos - Ambrózi Gergely

Kitorkollás-módosító szerkezetek vizsgálata

Prof. Lajos Tamás

egyetemi tanár
BME Áramlástan Tanszék

Dr. Barna Lajos

c. egyetemi tanár
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Ambrózi Gergely

okleveles gépészmérnök
Chemitechnik- Pharma Mérnöki Iroda Kft.

A kémény kitorkollás kialakítása szél esetén jelentős mértékben befolyásolhatja a kémény működését. Hazánkban a kéménybe kötött gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetésénél a kémény kitorkolláson szokásosan Meidinger-tárcsát helyeznek el, amelynek feladata a kitorkollás védelme a szél hatásától. Ennek a kitorkollás-módosító szerkezetnek többféle kialakításával találkozunk a gyakorlatban. Egy kéménybalesettel összefüggésben olyan megoldással találkoztunk, ahol a kitorkollás síkjában egy sík tárcsát („gallért”) helyeztek el, és efölé magasodik a szokásos kialakítású Meidinger-tárcsa. A bemutatott vizsgálat célja az volt, hogy megmutassa a különböző kitorkollás módosító szerkezetek viselkedését a szélirány változása esetén.

A kéményekben a kitorkollás előtt kialakuló nyomást a szél a kitorkollás kivitelétől, valamint a kémény közelében uralkodó széliránytól és szélsebességtől függő mértékben befolyásolja. A kémények közelében lévő szélirány jelentős mértékben függ az adott kéménnyel rendelkező épület és a környező épületek, a növényzet és a domborzat jellemzőitől. Általánosságban megállapíthatjuk, hogy egy épület a rááramló levegőt felfelé tereli, ezért általában arra kell számítani, hogy a megfúvási irány nem vízszintes, hanem a kémény tengelyével hegyesszöget zár be.

A BME Áramlástan Tanszék szélcsatornájában egy kéménybalesettel összefüggésben végzett modellkísérletek eredménye azt mutatja, hogy az épület hatására folyamatosan emelkedő áramvonal figyelhető meg egy házsor egyik épületének kéménye előtt (1. ábra).

1. ábra. A kémény ferde megfúvása az épületek áramlást fékező hatására

Más esetben a szomszéd épület hatására az áramvonal kémény tengelyével bezárt szöge meghaladja a derékszöget, ún. bukószél jöhet létre (2. ábra).

2. ábra. „Bukószél” jöhet létre a kémény közelében, a szomszédos ház hatására

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!