Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Hrobár Balázs

Korszerű fém alapanyagok a kéménytechnikában

Hrobár Balázs

műszaki vezető
Jeremias Hungária Kft.

A modern tüzelőberendezések, korszerű kéményrendszereket követelnek. A nagyobb hatásfok és alacsony égéstermék-hőmérséklet miatt az üzemszerű kondenzátum-képződés ma már gáz-, olaj- és szilárdtüzelés esetén is általánosan előforduló jelenség. A savas kémhatású kondenzátum égéstermék-elvezető rendszerre gyakorolt korrozív hatását csak korszerű alapanyagok alkalmazásával kerülhetjük el.

A füstgázokkal érintkező fém kéményrendszerek korrózióállóságának szükségessége nagymértékben a füstgáz minőségétől függ. A gázzal üzemelő berendezések füstgáza a kéndioxidhiány miatt lényegesen kevésbé korrozív, mint az olajjal vagy szilárd tüzelőanyaggal működő berendezéseké. Szilárdtüzelés esetén azonban a füstgáz sósavat és kloridionokat is tartalmazhat, ellenben itt a vízgőz részaránya sokkal kisebb, mint gáztüzelés esetén és a hőmérséklet sem hűl üzemszerűen a harmatponti hőmérséklet alá.

Az égéstermék-elvezető rendszerek fém alapanyagának megválasztása tehát komplex tervezői feladat, amihez ismernünk kell a tüzelőberendezésből kilépő füstgáz paramétereit, és sok esetben az összetételét is.

Általánosságban elmondható, hogy a füstgázkorrózió veszélye az alábbi esetekben nő meg:

  • ha gyakorivá válik az olyan instacionárius állapot, amikor a savharmatponti hőmérséklet alá hűl az égéstermék hőmérséklete,
  • a füstgáz hőmérséklete szinte állandóan a harmatponti hőmérséklet alatt marad (például a kondenzációs kazánok esetében).
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!