Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 1-2. szám

Hozzászólások

Hővisszanyerős szellőztetés páratartalom érzékeléssel

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kovács István

Hővisszanyerős szellőztetés páratartalom érzékeléssel

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

A lakások, családi házak belső levegő minőségének a megfelelő hőmérsékleti érték mellett fontos paramétere a páratartalom. A megfelelő komfortérzethez 40…60% közötti relatív nedvességtartalom szükséges, ez alatt a száraz levegő a nyálkahártyát a szemnél, szájban, orrban és tüdőben erősen irritálhatja, 90%-os páratartalomnál pedig fullasztó érzetet kelt. Az épületszerkezet is megsínyli a páratartalom extrém alakulását, túl száraz levegő esetében a szerkezetek – főleg a fa anyagúak – összehúzódnak, repedések jelenhetnek meg és a mechanikai tulajdonságok is romlanak. Túl sok nedvesség esetén a kapillárisokban kondenzálódik a víz, így táptalajt nyújt a penészgombák népes családja számára, amelyek elszaporodva egészségkárosodást okozhatnak az embernek.

Egy ilyen fontos dolgot nem szabad a véletlenre bízni –majd kinyitja az ablakot a lakó,majd távozik a nyíló ajtókkal, vagy a régi szellőzőkürtőmajd csak kiszellőztet. Mivel nem szeretünk sokat fizetni a fűtésért sem, szigeteljük az ablakokat és a falakat, így a természetes szellőzés nem valósulhat meg többé a légtömör épületszerkezetek miatt. Még az eddig úgyahogy (az időjárás kénye-kedve szerint) üzemelő kürtő sem fog működni, hiszen nincs légutánpótlás. Bár kisventilátorokkal és légbeeresztő elemekkel is kielégítően elvégezhető a szellőztetés, de a takarékosságot szem előtt tartva a hőviszszanyerős szellőztetések nyújtják a legnagyobb energia-megtakarítást és komfortot. A téli száraz levegő azonban amai rendszereket is ugyanúgy sújtja. A probléma nem újdonság, évtizedek óta ismert, amelyre a hagyományos megoldás a különféle, radiátorokra szerelt párologtató edény, vagy a nedves ruha kiteregetése.

Mivel a hővisszanyerős szellőztető gépek jellemzően kompakt építésűek és nem tartalmaznak aktív párásító elemet, a vezérléssel kell a belső levegő megfelelő páratartalmát tartani.

A korszerű szellőztető berendezések lehetővé teszik páraérzékelők csatlakoztatását, így a nedvesség elszállításához szükséges levegőmennyiség pontosan meghatározott és a mindenkori igényeknek megfelelően változik. Segítségével elejét vehetjük a télen gyakran előforduló túlszellőztetésnek, ami a helytelenül használt szellőztető berendezéseknél is jelentkezhet.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!