Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Lakner Gábor - Bangó Zoltán

Párásító rendszerek vízelőkészítése

Lakner Gábor

okleveles környezetmérnök, kereskedelmi igazgató
Hidrofilt Kft.

Bangó Zoltán

projektvezető
Hidrofilt Kft.

Miért van szükség párásításra?

A nyári melegben kellemessé teszi a mikroklímát a vendéglő teraszán alkalmazott párásító rendszer, vagy a tereken felállított párakapu. Zárt terek esetében normál hőmérsékleti viszonyok között is sokszor felmerül a páratartalom szabályozás szükségessége. A páratartalom csökkentés bevált módszereivel ellentétben a páratartalom növelése már jóval bonyolultabb feladat, pedig az élet számos területén van szükség arra, hogy a zárt terek relatív páratartalmát növeljük. Az iparban sok technológiai folyamat megköveteli a magasabb páratartalmat. A festékek, ragasztók használatánál a gyártó előírja a minimum és maximum páratartalmat, amit szigorúan be kell tartani, egyébként az előállított termékek minősége nem lesz megfelelő. Az elektronika iparban alacsony relatív páratartalom esetén megnő az elektrosztatikus kisülések veszélye, ami az áramköröket tönkreteheti (ESD védelem).

A párásító rendszerek néhány felhasználási területe

Irodaépület párásítása
Célja, hogy alacsony hőmérséklet (20-24 °C) mellett biztosított legyen az alacsony és állandó 45%-os páratartalom szint. Ezáltal optimális munkakörnyezet biztosítható, megelőzhető a dolgozók nyálkahártyájának kiszáradása és így a betegségek kialakulása.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!