Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 7-8. szám

Hozzászólások

Vízkezelések az épületgépészetben – 6. rész – Gőzkazánok és gyorsgőzfejlesztők vízkezelése

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Andrásy Zsolt

Vízkezelések az épületgépészetben – 6. rész – Gőzkazánok és gyorsgőzfejlesztők vízkezelése

Andrásy Zsolt

ügyvezető
CILLIT Hungária Kft.

Az épületgépészeti rendszerekben szükséges vízkezelési eljárásokkal a Magyar Épületgépészet korábbi számaiban több alkalommal foglalkoztunk: a 2013/7-8-as számban bemutattuk a vízkezelési technológiákat és ezek legfontosabb épületgépészeti alkalmazásait, a 9. számban az evaporatív hűtőtornyok, majd a 10. számban a hőszivattyúk rendszereinek vízkezelését tárgyaltuk. A 2013/12. számban az alumínium hőcserélős fűtési rendszerek vízkezeléséről volt szó, majd a 2014/7-8-as számban közreadott cikk témája a zárt fűtési és hűtési vízkörök vízkezelése, tisztítása volt.

A most következő részben a gőztermelő berendezések vízelőkészítéséről és vízkezeléséről adunk az előzőekhez hasonlatosan rövid és egyszerű, különösebb kémiai ismeretek nélkül is követhető áttekintést.

A gőztermelő berendezések tárgyalását sorozatunkban viszonylag hátra soroltuk, mivel mára épületgépészeti alkalmazásuk drasztikusan lecsökkent. A múltban, főleg a nyolcvanas évekig számos ipari és közintézmény fűtését oldották meg gőz segítségével, azonban mára ezeket szinte kivétel nélkül átállították forróvizes üzemre, ezek nyilvánvalóan sokkal jobb hatásfoka és jóval egyszerűbb üzemeltetése miatt. Gőzt manapság már csak ott alkalmaznak, ahol vagy valóban gőzre van szükség, vagy pedig olyan hőmérsékleten kívánnak dolgozni, olyan folyamatokhoz kell az energia bevitel, amelyek magas, jóval száz fokot meghaladó hőmérsékletet igényelnek.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!