Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Eördöghné Dr. Miklós Mária

Legionella-mentesítési megoldások vízhálózatokban

Eördöghné Dr. Miklós Mária

hab. egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Bevezetés

Az ivóvízhigiénia fogalomkörét vizsgálva egyre szélesebb terület áttekintése szükséges. A témakörben a baktériummentesség, ezen belül is a legionella baktériumok kizárása újabb hangsúlyt kapott az ún. „legionella-rendelet” (49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet a legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról) 2016. február 4-i hatályba lépésével. A kockázatbecslés, monitoring, kockázatkezelés elrendelését követően a tényleges feladatokat a tervek szerint az évente az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) által kiadásra kerülő Módszertani útmutató [1] határozza meg. A megelőzésre és a kialakult probléma kezelésére alkalmazott módszerekről, azok gyakorlati tapasztalatairól szóló információkat ad közre a jelen írás.

Vízminőség a vezetékekben

A vezetékes ivóvíz alapvető élelmiszerünk. Az élelmiszer-megfelelés követelményeinek teljesítése az ivóvíz ellátó rendszerek létesítése során minden fázisban – tervezés, kivitelezés, üzemeltetetés – külön feladatokat ró a szakemberekre. Az engedélyezett, kioldódás mentes cső- és szerelvényanyagok alkalmazása mellett új hangsúlyt kapott a baktériummentes használati hideg- és melegvíz ellátás, előbbieket is összefoglaló megnevezéssel az ivóvízhigiénia. Az ivóvízben megtalálható baktériumok közül, amelyek speciális körülmények között veszélyessé válhatnak az emberi egészségre, az egyik legnagyobb figyelmet igénylő mikroorganizmus-csoport a legionellák faja (Legionellaceae), főleg amiatt, hogy ez a baktérium-család nemcsak ivóvíz hálózatokban, hanem más nyílt vízfelszínű épületgépészeti rendszerekben is megjelenhet. 

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!