Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 7-8. szám

Hozzászólások

Az egészséges víz biztosítása épületen belüli vízellátó berendezésekben

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Barna Lajos - Kugler Géza - Lászlófi András - Dr. Szánthó Zoltán

Az egészséges víz biztosítása épületen belüli vízellátó berendezésekben

Dr. Barna Lajos

c. egyetemi tanár
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Kugler Géza

okl. gépészmérnök, vezető tanácsadó
REHAU Kft.

Lászlófi András

okl. gépészmérnök, mérnök tanácsadó
REHAU Kft.

Dr. Szánthó Zoltán

egyetemi docens
BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Az ivóvíz a legdrágább kincsünk, amelynek biztosítása emberi életünk egyik alapja. Ezt felismerve és támogatva született meg az Európai Unió Tanácsának 98/83/EK számú irányelve, amelynek célja az emberi egészség megóvása az emberi fogyasztásra szánt víz szennyezettsége okozta káros hatásoktól, az egészséges és tiszta víz biztosítása révén. Az irányelv alapul szolgál a tagállamok nemzeti előírásaihoz, valamint a közösségi szabványok kidolgozásához. A következőkben bemutatjuk az irányelv és az ennek alapján született hazai rendelet főbb előírásait, majd kitérünk az előírt vízminőséget biztosító épületgépészeti rendszerek kialakításával kapcsolatos szabványok előírásaira.

A 98/83/EK Irányelv fontosabb megállapításai

Mire is vonatkozik az irányelv? Az irányelv [1] alkalmazásában az „emberi fogyasztásra szánt víz” minden, eredeti vagy kezelés utáni állapotban lévő víz, amelyet ivásra, főzésre, ételkészítésre és egyéb háztartási célra szánnak, függetlenül az eredetétől és attól, hogy hálózaton keresztül, tartályból vagy palackokból szolgáltatják. Fontos felfigyelni az irányelvnek arra a megállapítására is, hogy ide tartozik az élelmiszergyártó vállalkozások által emberi fogyasztásra szánt termékek vagy anyagok gyártásához, feldolgozásához, tartósításához vagy forgalmazásához használt valamennyi víz.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!