Az egészséges víz biztosítása épületen belüli vízellátó berendezésekben
Még nem érkezett hozzászólás!
Dr. Barna Lajos - Kugler Géza - Lászlófi András - Dr. Szánthó Zoltán
Az egészséges víz biztosítása épületen belüli vízellátó berendezésekben
Az ivóvíz a legdrágább kincsünk, amelynek biztosítása emberi életünk egyik alapja. Ezt felismerve és támogatva született meg az Európai Unió Tanácsának 98/83/EK számú irányelve, amelynek célja az emberi egészség megóvása az emberi fogyasztásra szánt víz szennyezettsége okozta káros hatásoktól, az egészséges és tiszta víz biztosítása révén. Az irányelv alapul szolgál a tagállamok nemzeti előírásaihoz, valamint a közösségi szabványok kidolgozásához. A következőkben bemutatjuk az irányelv és az ennek alapján született hazai rendelet főbb előírásait, majd kitérünk az előírt vízminőséget biztosító épületgépészeti rendszerek kialakításával kapcsolatos szabványok előírásaira.
A 98/83/EK Irányelv fontosabb megállapításai
Mire is vonatkozik az irányelv? Az irányelv [1] alkalmazásában az „emberi fogyasztásra szánt víz” minden, eredeti vagy kezelés utáni állapotban lévő víz, amelyet ivásra, főzésre, ételkészítésre és egyéb háztartási célra szánnak, függetlenül az eredetétől és attól, hogy hálózaton keresztül, tartályból vagy palackokból szolgáltatják. Fontos felfigyelni az irányelvnek arra a megállapítására is, hogy ide tartozik az élelmiszergyártó vállalkozások által emberi fogyasztásra szánt termékek vagy anyagok gyártásához, feldolgozásához, tartósításához vagy forgalmazásához használt valamennyi víz.
A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/7-8-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul!).