Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Kovács István

Hatékony szellőztetések és az ERP

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

Az ecodesign (ERP) irányelvekhez köthető rendeletek legfrissebb manifesztációja (EU 1253 illetve 1254/2014 rendelet) 2016. január 1-től a háztartási gépeknél megszokott címkézés bevezetésével igyekszik elősegíteni az energiahatékony szellőztető megoldások választását.

A rendelet az új gépek forgalomba hozatalára vonatkozik, amely szerint a meghatározott keretfeltételen belülre eső lakásszellőztetőket energiafelhasználási, energiahatékonysági címkével kell ellátni. Ez a címke nem azonos a gépek hatásfokával, hanem több paraméter alapján kapott viszonyszám. Amennyiben egyszerűen akarjuk leírni, akkor egy éves fűtési primerenergia fogyasztásbéli különbséget jelent, és egy negatív előjelű számról van szó.

Definíció szerint azokat a szellőztető berendezéseket, amelyek a lakás elhasznált levegőjét cserélik frissre, 30 W feletti fogyasztásúak, vagy kétirányú üzeműek (pl. hőcserélős) és maximum 250 m3/h légszállítással rendelkeznek, forgalomba hozatalukkor energiahatékonysági címkével kell ellátni. A 250 és 1000 m3/h közötti tartományban a gyártó által explicit megadott rendeltetés alapján dől el, hogy lakásszellőztető, és ezáltal címkézendő, vagy nem lakásszellőztető berendezésről van szó.

 

Az energiafelhasználási mutatót (SEC), amely alapján a készülékeket osztályba sorolják, az alábbi képlet szerint kell számítani:

 

Ebben benne van minden, amit csak ki lehet találni a témában, például számít, hogy csövezett vagy csövek nélküli a rendszer, helyi- vagy központi szabályozással rendelkezik, illetve változik aszerint is, milyen éghajlat mellett (hideg, átlagos, meleg) nézzük az értéket.

 

További részletek lapunk 2016/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!