Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Helmeczi Árpád

Korszerű melegvíz előállítás HAJDU hőszivattyús forróvíztárolóval

Helmeczi Árpád

termékfejlesztő mérnök, okl. gépészmérnök
HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt.

Napjainkban egyre gyakrabban kerül előtérbe a kérdés, hogy hogyan tudjuk családi házunk, lakásunk rezsiköltségét még jobban csökkenteni. Ha már megtörtént a nyílászárók cseréje, a külső fal hőszigetelése, felmerül a kérdés, hogy milyen lehetőség van a további korszerűsítésre, ami viszonylag alacsony költséggel megoldható.

A magyarországi lakások, családi házak túlnyomó része a használati melegvizet vagy villamos áramból, vagy pedig földgázból állítja elő. Ezek kiváltására olcsó alternatíva lehet a hőszivattyús bojler beépítése. Ez történhet a jelenlegi rendszer kombinációjával, vagy teljes cseréjével is.

A feladat megoldására létezik magyar gyártmányú készülék, amelyet a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. gyárt és Magyarországon is kapható.

A HAJDU hőszivattyús forróvíztároló család HB300 alap-, HB300C alsó csőkígyós- és HB300C1 felső csőkígyós típusa 2015-ben elnyerte a rangos Magyar Termék Nagydíjat.

 

A készülék működési elve

A hőszivattyú a lakás elhasznált levegőjét felhasználva melegíti fel a tárolóban lévő vizet 60 °C-ra. Amennyiben a hőszivattyúból kifúvott levegőt nem vezetjük a helyiségen kívülre, úgy ez a hőelvonás hűti a helyiséget. Ha a készülékből kiáramló levegőt kivezetjük, akkor a helyiség vagy lakás szellőzését szolgálja. A készülék a ház szellőztető rendszeréhez is csatlakoztatható. Mivel nedvességet nyer ki az elhasznált levegőből, így a helyiség levegőjét szárítja.

Összefoglalva az előbbieket: a használati melegvíz előállítása mellett ugyanaz a készülék további előnyökkel is szolgálhat, úgymint szellőztetés, légkondicionálás és páramentesítés!

Villamos fűtőtest segítségével a használati víz 60 °C-ra felmelegíthető, tehát ez azt is jelenti, hogy önmagában egy hőszivattyús bojler képes ugyanazt a kimeneti hőmérsékletet előállítani bármilyen időjárási viszonyok mellett, mint bármelyik hagyományos villanybojler, vagy gázüzemű vízmelegítő. Itt érdemes megemlíteni a rendszer előnyeit és hátrányait is. 

Amit nagyon fontos tudni és mérlegelni egy ilyen hőszivattyús rendszer beépítésekor, hogy milyen hőmérsékletingadozás van a helységben, illetve a betápláláshoz használt levegő hőmérséklete milyen tartományban ingadozik.

Általánosságban jellemző a hőszivattyús rendszerekre, hogy a téli hónapokban, ha a betápláláshoz használt meleg levegő hőmérséklete csökken, akkor a rendszer hatásfoka is ezzel párhuzamosan csökken. Egy ilyen készülék működési tartománya rendszerint –7 °C és +43 °C között mozog. Természetesen ez azt is jelenti, hogy a készülék +43 °C-on sokkal jobb hatásfokkal (COP-vel) üzemel, míg a tartomány alsó részén már esetenként szükséges, hogy a kiegészítő fűtés is besegítsen a melegvíz előállításánál. Ez a rásegítés azonban még mindig azt jelenti, hogy egy ilyen készülék optimális esetben harmadannyi energia felhasználásával képes üzemelni, mint egy villanybojler. Ez 25 °C hőmérséklet esetén 3,5 COP értéket jelent.

Itt érdemes kitérni emiatt a kombinálhatóságra is. Mivel a hőszivattyú rásegítő villamos fűtése már önmagában képes kb. 100-120 litert felfűteni, ezért a villany- vagy gázbojlerekkel történő kombinálás értelmetlen. A készülék kialakítása azonban olyan, hogy a HMV tartály belsejében további csőkígyó helyezkedik el, ami lehetőséget ad napkollektorral való kombinálásra, vagy akár a vegyes tüzelésű kazán fűtési rendszerével történő összekapcsolásra, és ezzel a fűtésre szánt hőt melegvíz készítésre is használhatjuk.

A következő oldalon bemutatott rendszervázlaton napkollektorral való összeépítésre látható példa.

A beépített csőkígyó lehetőséget ad hő kivételére is, így a készülék passzív házak fűtésére is felhasználható, és elegendő a hőszivattyú által termelt hő.

 

További részletek lapunk 2016/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!