Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Göntér Miklós

CIAT és CLH: negyed évszázad együtt

Göntér Miklós

főmérnök
CLH Kft.

A CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. és a franciaországi CIAT Társaság kereskedelmi kapcsolata 1991-ben kezdődött. A CIAT cég termékeit és rendszereit a CLH Kft. két és fél évtizede kizárólagos joggal forgalmazza Magyarországon. Jelen cikk e máig tartó, hosszú együttműködés fő állomásait tekinti át.

A CIAT Társaságot 1934-ben az elzászi Ars-sur-Moselle községben alapította Jean Falconnier gépészmérnök. A betűszó a Compagie Industrielle d’Applications Techniques szavak rövidítése, szó szerint „Technológiai Alkalmazások Ipari Vállalkozása”. A cég alapvetően hőcserélők és bordáscsövek fejlesztésével és gyártásával indult. Ez a korabeli ipari és épületgépészeti fűtési technológia egyik kulcsterméke volt, a piac igénye a termék iránt gyorsan növekedett. 1939-ben a háborús veszély elől a társaság átette székhelyét délebbre, Ain megyébe, Culoz városába, a Rhône folyó völgyébe. Ez a vidék Franciaország egyik fontos gépipari gócpontja volt, középponti fekvésű, jó közlekedési kapcsolatokkal a közeli Svájc és Olaszország felé. A környéken több szakirányú ipariskola, műszaki egyetem és számos ipari gépgyártó vállalkozás telepedett le, a műszaki tudás és az üzleti vállalkozás egyfajta koncentrált csomópontjává vált. (Maga Jean Falconnier is a közeli Lyoni Műszaki Főiskolán végezte felsőfokú tanulmányait annak idején). A CIAT vállalat székhelye és legtöbb gyártó üzeme ma is itt található.

1940 és 1955 között a CIAT továbbfejlesztette kapacitásait és termék-kínálatát, erősségei továbbra is a hőcserélők és a fűtéstechnikai készülékek voltak. Dolgozóinak száma 220-ra nőtt. Az 1950-es, 60-as években Franciaországban – Európa más országaihoz hasonlóan – fellendült az alpesi turizmus, az újonnan épített vagy felújított magashegyi szállodák és síközpontok fűtőberendezéseit már a CIAT szállította. Sikerrel tört be a lakásépítési piacra is, gyártmányaiból 300 ezer lakás fűtőberendezéseit valósították meg. Ugyanekkor fordult a fellendülőben lévő légkondicionálási piac felé is. Culozban megépült a hűtőgépgyár, az építőelemes légkezelőket gyártó üzemcsarnok és az egyedi lakás-klímaberendezéseket gyártó üzem. A termékfejlesztők segítésére megépült a CIAT hőtechnikai és légtechnikai laboratóriuma, amelynek mérőberendezéseit a lyoni műszaki egyetem kutatási programjai is használják, kölcsönösen előnyös együttműködési szerződések keretében.

1965-ben a CIAT piacra dobta első klímakonvektorait („fan-coil” készülékeit, megtörve az amerikai gyártók addigi egyeduralkodó helyzetét. Az új, sikeres termékcsaláddal a CIAT hamarosan vezető helyre emelkedett az irodaházak és középületek épületgépészetének franciaországi piacán. A kutató-fejlesztő labor feladatai kibővültek a helyiség-légáramlások, a humán komfort viszonyok és az akusztikai hatások tanulmányozásával.

Az 1970-es években a CIAT jelentős anyagi forrásokat fordított korszerű hűtőgépcsaládok kifejlesztésére, megjelentek a közepes és nagy teljesítményű CIAT folyadékhűtők lég- és vízhűtésű kondenzátorral, majd a víz-víz és levegő-víz hőszivattyús termékcsaládok, CIATCOOLER és THERMACIAT márkanevek alatt. A hűtőgépeket saját fejlesztésű szabályozó-vezérlő modul irányította. Megkezdődött a komfort klímakonvektorokat kiszolgáló szabályozóelemek fejlesztése is, kezdetben elektromechanikus termosztátokra alapozva, később ezekből fejlődtek ki a mai jól ismert elektronikus, digitális, kommunikációképes CIAT COMFORT szabályozó rendszerek. A jól megválasztott terméknevek egész Franciaországban ismertté tették a cég gyártmányait, a légkezelő-családok közös márkaneve, a CLIMACIAT szinte köznévvé vált, a korszerű építőelemes légkezelő-technológia jelképévé.

CIAT COMFORT helyiség-készülékek

 

Kiegészítésképpen megjelentek a CIAT ventilátorcsaládok is, köztük a magas hőmérsékletű közegre, biztonsági tűzvédelmi alkalmazásra minősített TC tetőventilátorok és AXICIAT axiális csőventilátorok.

1976-ban a CIAT megvásárolta a normandiai Hydronic céget, amely különleges igényekre készült építőelemes légkezelőket és egyedi hűtőgépeket gyártott. A családi vállalkozás cégcsoporttá vált. 1984-ben elhunyt az alapító Jean Falconnier, a cég vezetését fia, Jean-Louis Falconnier gépészmérnök-vállalkozó vette át. A cég által gyártott hűtőberendezések próbaüzemelésére, üzemi méréseire szolgáló mérőállomás kapacitását jelentősen kibővítették, hogy a piac által követelt, egyre nagyobb egységteljesítményű hűtőgépek és hőszivattyúk teljesítményméréseit is nagy pontossággal végezhessék. A culozi gyár CLIMACIAT GI jelzésű építőelemes légkezelő családját a korabeli nyugat-európai légtechnikai piac igényeire fejlesztették, vele franciaországi piacvezetővé vált a társaság.

1988-ban a CIAT megvásárolta és a cégcsoportba integrálta a dél-franciaországi CRISTOPIA vállalatot, a latens hűtőenergia-tárolás („jégakkumulációs energiatárolás”) specialistáját. Ez az energiatárolási technológia jól illeszthető a nagy teljesítményű CIAT hűtőgépek ipari és épületgépészeti alkalmazásaihoz. A CRISTOPIA jégakkumulációs tárolóinak fő piaca Délkelet-Ázsia és Japán, ahol egész városrészek integrált hűtését, fűtését nagy energiaközpontokból („pool”-okból) irányítják.

Az 1990-es évek politikai-gazdasági változásai a nyugat-európai vállalatok számára új lehetőségeket kínáltak a megnyíló közép- és kelet-európai piacokon. E trendet követve a CIAT is kilépett a franciaországi belső piac és az Európai Gazdasági Közösség keretei közül.

 

További részletek lapunk 2016/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!