Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Dr. Szánthó Zoltán

Épületgépész Szakmai Nap a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén

Dr. Szánthó Zoltán

egyetemi docens
BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

A BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke április 14-én már hatodik alkalommal rendezett szakmai napot épületgépész és épületenergetikus hallgatói számára. A rendezvény célja, hogy a szakirányú képzésük kezdetén álló hallgatóknak bemutassuk a Tanszék legfontosabb épületgépészeti kutatási területeit, ezen belül hangsúlyosan a hallgatók tudományos diákköri aktivitását; egyéb, a tananyagon túlmutató szakmai ismereteket adjunk át számukra; és természetesen cél a tartalmas szórakozás is egy jó hangulatú csapatépítés keretében.

A program immár hagyományosan a BSc képzés Épületgépészeti tervezés tárgyának óráján kezdődik, ahol a képzés 6. félévében járó hallgatók tudományos diákköri (TDK) munkák beszámolóit és egyéb szakmai előadásokat hallgathatnak meg. Az idei szakmai napon az első két előadást tudományos diákköri munkát végző hallgatók tartották (konzulensük Horváth Miklós PhD hallgató). Gergely István előadásának címe „Napelemek tájolásának vizsgálata, egymásra vetett árnyékuk hatáselemzése” volt, amellyel a novemberi TDK konferencián 1. helyezést ért el. Juhász BalázsCsaládi ház energetikai vizsgálata különböző épületkialakítások és felújítási módozatok esetén” című előadásával ugyanitt 2. helyezett lett. A Tanszék egy korábban végzett hallgatója, Dabis Károly MSc épületgépész mérnök „Ortsfeste Feuerlöschanlagen” című előadásában mutatta be egy sprinkler rendszer német előírások szerinti tervezésének lépéseit, valamint megosztotta tapasztalatait németországi munkavállalásáról.

2016 tavaszán a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem két PhD hallgatója is több hónapot töltött Erasmus ösztöndíjjal a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén. Lenka Jagerska Design principles of siphonic roof drainage system based on VDI 3806” című angol nyelvű előadásában foglalta össze kutatási témájának alapjait, Derzsi István pedig „Magasépületek fűtőrendszerének optimalizálása” címmel tartott előadást.

A program hagyományosan az Épületgépészeti Vetélkedővel folytatódik. Idén 7 négytagú csapat versengett. Előzetes feladatként egy közművektől független családi ház épületgépészeti koncepcióját kellett kidolgozni. A Tanszék Stokes Laborjában zajló vetélkedőn a hagyományoknak megfelelően záporoztak a csapatokra a feladatok.

Az egyik feladatban különleges épületgépészeti szerelvényeket kellett felismerni; egy másikban épületgépészeti szakkifejezéseket kellett értelmezni. Szívószálakból kellett elkészíteni egy adott alaprajzú épület padlófűtési rendszerének modelljét; gyakorlati feladatként pedig rézcsöves kötést kellett létrehozni lágyforrasztással.

A Tanszék eljárástechnikai szakterületén való jártasságot számítási feladat megoldásával kellett szemléltetni; a hagyományos „Csöves medve” feladatban pedig a tavaszonként a Gellért-hegyen rendszeresen megrendezett matematikai Medve Verseny feladataiból kellett néhányat megoldani. A „Falikazán” feladatban egy szemléltető modellt kellett megépíteni egyszerű eszközökből; teszteket kellett kitölteni többek között az Egyetem történetéből és környékének helytörténetéből, valamint a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatból. 

Folyik a munka az épületgépészeti vetélkedő helyszínén

 

További részletek lapunk 2016/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!