Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Dr. Barna Lajos PhD

IX. Országos Kéménykonferencia, 2016

Dr. Barna Lajos PhD

főszerkesztő
Magyar Épületgépészet

A Kéményjobbítók Országos Szövetsége minisztériumok, szakmai szervezetek és szövetségek védnökségével és támogatásával immár kilencedik alkalommal szervezte meg az Országos Kéménykonferenciát, amelyre március 17-18-án került sor Kecskeméten.

A konferencia témakörei átfogták az égéstermék-elvezetés aktuális kérdéseit, a műszaki szabályozások tervezett változásaitól kezdve az európai előírásoknak megfelelő tüzelőszerkezetek elhelyezésén és égéstermék-elvezetésén át a biztonsági kérdésekig, mint a tűz elleni védelem, a CO-mérgezésekkel kapcsolatos tapasztalatok, a kéménytüzek kiváltó okai.

A résztvevők tájékoztatást kaptak a  szilárd- és gáztüzelésű berendezések fejlesztésével kapcsolatos új energiahatékonysági és környezetvédelmi előírásokról, az üzembe helyezés és a szervizelés kérdéseiről, a  korszerű égéstermék-elvezető berendezések kialakításáról és vizsgálatáról.

 

A konferenciához kiállítás kapcsolódott, amelyet megtekintve a résztvevők megismerhették az égéstermék-elvezetés és helyiség levegőellátás korszerű gyártmányait és azok alkalmazási feltételeit. A kiállítás keretében a látogatók találkozhattak szakmánk múltjával is: megtekinthették a Kéményseprő Múzeum és az Épületgépészeti Múzeum kiállítását.

A konferencia keretében került sor az épületgépész mérnökök kamarai kötelező szakmai továbbképzésére, amelynek témája az égéstermék-elvezetés rendszerszemléletű megközelítése volt.

A konferencia végén a résztvevők elfogadták a konferencia határozatait, amelyek a következők:

 

A IX. Országos Kéménykonferencia határozatai

1. Szakmai szervezetek intenzív bevonása a jogszabályalkotási, módosítási folyamatokba már a folyamat elején, az első szövegtervezetek megfogalmazásánál.

A IX. Országos Kéménykonferencia résztvevői felhívják a jogszabály alkotók figyelmét arra, hogy a jelenlegi gyakorlat, amely csupán a kész szöveg néhány napos határidőre történő véleményezési lehetőségére korlátozódik, nem megfelelő. Nem teszi lehetővé a szakmai szervezeteknél felhalmozódott szakmai tudás és gyakorlati tapasztalat hatékony beépülését a szakterület munkáját jelentősen befolyásoló jogszabályokba.

Megszólított szervezetek: Minisztériumok, elsősorban ME, BM, NGM és FM, valamint az OKF és a szakmai szervezetek.

 

2. Legyen hatékonyan szankcionálva a nem megfelelő minősítésű CO érzékelők forgalmazása

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság már több ízben vizsgálatot végzett a CO érzékelők piacán, vizsgálatának lesújtó eredményeit honlapján közzé is tette, azonban a nem megfelelő minősítésű készülékek több, neves üzletben ma is megtalálhatók, az internetes értékesítés következmények nélkül zajlik. Mivel az emberi élet védelmére szolgáló készülékekről van szó, a IX. Országos Kéménykonferencia résztvevői szerint megengedhetetlen, hogy ez a gyakorlat komoly szankciók nélkül folytatódjon.

Megszólított szervezetek: Minisztériumok, elsősorban ME, BM, valamint az OKF, az NFH és a szakmai szervezetek.

 

3. Szükséges a lakosságtájékoztatás erősítése, különös tekintettel az égéstermék-elvezető berendezések üzemeltetésére, karbantartására, felújítására, rekonstrukciójára, a veszélyhelyzet felismerésére.

Közérthető, egyszerű, lehetőleg rajzos formájú tájékoztató anyagok készítése a fenti témakörökben, papír és internet alapon egyaránt.

A lakosság tájékoztatása minél szélesebb szakmai együttműködéssel valósuljon meg, az országos és megyei tűzmegelőzési bizottságokkal közösen.

Megszólított szervezetek: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, szakmai szervezetek.

 

4. A lakosság biztonsága érdekében szükség van a szilárd- és olajtüzelésű tüzelőberendezések égéstermék-elvezetőinek évenkénti kétszeri ellenőrzésére, szükség szerinti tisztítására és a gázüzemű, továbbá a tartalék kémények évenkénti ellenőrzésére, szükség szerinti tisztítására.

A IX. Országos Kéménykonferencia résztvevői felhívják a Kormány, a Belügyminisztérium és a BM OKF illetékeseinek figyelmét arra, hogy ezeknek az ellenőrzéseknek a ritkítása, a rendszerben használt szilárd tüzelésű berendezések esetében az égéstermék-elvezetőben létrejövő korom és kátránylerakódás rontja a berendezések biztonságos üzemeltetését, növeli a kéménytüzek számát.

Megszólított szervezetek: Miniszterelnökség, Belügyminisztérium, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

 

További részletek lapunk 2016/6-os számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!