Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Kaszab Gergely

Padlófűtési megoldások, csőrögzítő rendszerek, osztó-gyűjtők

Kaszab Gergely

képviselet vezető
Ke Kelit

Egyre népszerűbbek hazánkban is a felületfűtési megoldások. Ezeket nemcsak a családi házak kivitelezésénél, hanem irodaépületekben, uszodákban, óvodákban, iskolákban, kórházakban és más közintézményben is előszeretettel alkalmazzák. Az itt következő néhány gondolat megkísérli a teljesség igénye nélkül részekre szedni a rendszereket, és egy-két hasznos észrevétellel segíteni a minőségre, újdonságokra kíváncsi olvasót.

Kezdjük a padlófűtési rendszerek egyik leglényegesebb alkotórészével, a padlófűtés csővel. Abban minden minőségi gyártó egyetért, hogy ezen a területen az oxigéndiffúzió-mentes csövet ajánlja. A diffúzió megakadályozásában a legjobb paramétereket az alubetétes ötrétegű csövek képesek elérni. A minőségi ötrétegű csövek egy osztrák gyártó adatai alapján, az üzemi hőmérséklet emelkedésétől függetlenül 0,01 mg/m2 napi oxigénáteresztő képességgel rendelkeznek, miközben a diffúziógátló külső zárórétegű PE-RT, vagy PEXa csövek 40 °C-on ennek az értéknek hétszeresét eresztik át (1. ábra). Aki az oxigéndiffúzió elleni legmagasabb védelemre voksol, az ötrétegű csövet használ a padlófűtési területen.

1. ábra. Ötrétegű, speciális padló- és felületfűtési cső és a különböző csövek oxigénáteresztő-képessége

 

Az ötrétegű csövek további előnye, hogy a fektetésük jóval egyszerűbb, mint polietilén alternatívájuknak. Hajlításkor nem rúg vissza, kisebb íveket lehet megtörés nélkül hajlítani belőle, és az osztóba való bekötésnél elmaradhat a hagyományos ívrögzítők használata. A minőségi gyártók a padlófűtési területre más ötrétegű csövet készítenek, mint amit a radiátoros fűtéshez ajánlanak. Az alumínium réteg vékonyabb benne, a hajlítása így még könnyebb, és tökéletesen teljesíti célfeladatát, a nagy felületű hőleadást.

Az előnyök mellett számolnunk kell az ötrétegű padlófűtés-csövek hátrányával is. A csövek lerakása után a bebetonozás művelete kezdődik, aminél az ötrétegű rendszerünk deformálódhat, sérülhet, ha külön védelmet nem biztosítunk a számára. Erős mechanikai behatásra jelentős keresztmetszetszűkület következhet be. Összefoglalva, nehezen viseli, ha a betonozást végzők ugrálnak rajta, vagy a betonnal teli talicska ütközőjét rászorítva borítják ki a tartalmat. Ezt jobban viselik a polietilén csövek, azoknál nem kell erre ügyelni, és a csövek bebetonozás során alkalmazandó plusz védelme sem jelent feladatot.

A hagyományos acélhálóhoz kábelkötözővel rögzített PE-RT csövek minőségében is jelentős eltérések tapasztalhatóak. Ezt leginkább hidegben, vagy tesztként lehűtve vizsgálhatjuk meg. A pontos anyagminőségük a hidegben való hajlítás során jelentős különbségeket mutat. Egy keményebb tél során volt olyan minőségű PE-RT csőtekercs, ami az egyik nagykereskedő telephelye előtt egy méter magasból, véletlenül leejtve hosszába több méter hosszan végigrepedt, pedig a raklap, amin tárolva leesett, még tompította is az ütést. Ezt a csövet nem ajánlottam volna jó szívvel a 7000 Ft/m2-es burkolólap alá.

A padlófűtés cső kiválasztása után térjünk át rögzítésének módjára. A hagyományos módszer a vashálóra kötözés kábelkötözővel. A legtöbben ma hazánkban ezzel a módszerrel dolgoznak (2. ábra). A leggyakrabban azzal érvelnek, hogy árban ez a módszer verhetetlen. Érdemes ezt a látszólag a napnál is világosabb kijelentést átgondolni. Az acélhálós rendszer árát növeli a költséges szállítása (5000 x 2150 mm-es terjedelem), a súlya miatt nehézkes mozgatása. Valószínű csak néhányan adták hozzá annak a két szakmunkásnak a bérét, aki a vaskereskedésben felpakolta, az építkezésre szállította, majd felcipelte a vashálókat a másodikra. Nyilván szükséges hozzászámítani egy 3-5 cm vastagságú (a födém helyzetétől függ), min. 0,04 W/m·K hővezetésű, lépésálló hőszigetelést.

2. ábra. Az ULTRA PE-RT csövek rögzítése betonlapra fektetett acélhálóhoz
1 – kopófelület, 2 – beton, 3 – ULTRA PE-RT cső, 4 – rögzítések, 5 – acélháló, 6 – vízszigetelő réteg, 7 – alépítmény vagy kavicságy

 

Van három modern rendszer, ahol ez már a csőrögzítés része, nem kell külön hozzáadni. (rendszerlemez előre szigetelve, tackerlemez, tépőzáras hőszigetelő lemez). A hőszigetelésre a vízszigetelő fólia kerül, ami még egy mezőgazdasági fólia esetén is 100 Ft/m2 nagyságrend. Aki alukasírozott-szálerősített verziót tesz le, az 200 Ft feletti négyzetméter árral kalkulálhat.

Az acélhálót távtartókra szokták ültetni, amiknek ugyanúgy költségvonzata van, mint a kábelkötözőknek, amivel a csöveket rögzítik a hálóra. Az anyagtöbblet ára mellett nemcsak a szállítás és anyagmozgatás ára sokszorosa a modern rögzítési módokhoz viszonyítva, hanem a vasháló alaprajzhoz szabása sarokcsiszolóval, és a kötözgetés időt rabló fáradságos tevékenysége is. Javaslom, hogy számoljanak egy nyomott projekt munkaóradíjjal, szorozzák fel a foglalkoztatott kollégáik számával és idejével, s mindezt fejeljék meg az eddig nem számolt tartozékok, segédanyagok árával. Így jön ki a vashálós rögzítés négyzetméter ára, amit javaslok összehasonlítani három másik rendszerrel.

 

További részletek lapunk 2016/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!