Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Derzsi István - Dr. Takács János PhD

Magasépületek fűtőrendszerének optimalizálása

Derzsi István


Slovak University of Technology in Bratislava, Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services

Dr. Takács János PhD

teacher and researcher
Slovak University of Technology in Bratislava, Faculty of Civil Engineering, Department of Building Services

1. Bevezetés

Az épületek optimális üzemeltetéséhez elengedhetetlen a fűtési rendszerek megfelelő hidraulikai beszabályozása. A fűtési időszak alatt túlnyomórészt az átmeneti időszak dominál, a méretezési állapot legfeljebb nagyon rövid ideig áll fenn. A rendszer hidraulikai tényezői folyamatosan változnak a külső hőmérséklet alapján a különböző üzemmódokban. Az energetikailag és gazdaságilag hatékony tervezés fontos feladata az átmeneti időszak üzemmódjainak vizsgálata. A szabályozószelepek és szivattyúk megfelelő beállításával jelentős megtakarítás érhetők el.

Kutatásunk célja egy régi építésű magasépület részlegesen felújított fűtőrendszerének vizsgálata különböző üzemállapotokban, a méretezési és a valós állapot összehasonlításával. Az adott referenciaépületben gyakoriak a fűtési egyenetlenségek, az északkeleti oldalon alulfűtés, míg a délnyugati oldalon túlfűtés jellemző. Alacsony külső hőmérsékleteknél a felső szintek túlfűtése figyelhető meg, feltehetően a gravitációs hatás következményeképpen. Az épület és a fűtési rendszer nagy tehetetlensége gyors külső hőmérséklet-változás esetén szintén rontja a belső hőkomfortot. 

A fűtési rendszer egyes részei a közelmúltban felújításon estek át. A vizsgálatok célja a részleges korszerűsítés hatásának vizsgálata, és az eredmények alapján javaslatok kidolgozása a rendszer energiahatékonyságának növelésére.

 


Derzsi István a cikk témájában előadást tartott a Magyar Épületgépészek Napja 2015 Oktatás Napjának PhD szekciójában. A cikk az előadás alapján készült.

2. Az épület és a fűtési rendszer bemutatása

A mérések a Szlovák Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karának 23 szintes, közel 80 m magas pozsonyi épületében zajlottak. A részlegesen felújított fűtőrendszer egy indirekt hőközponton keresztül távhőre csatlakozik. A vizsgált épületben alacsony hőmérsékletű melegvizes mennyezeti sugárzó fűtőrendszer működik, amely nyáron hűtőrendszerként üzemel. A fűtési hőlépcső méretezési értéke θk = –11 °C-os külső hőmérsékletnél 50/40 °C. A sugárzó rendszer típusa az ún. CRITTALL rendszer. A vasbeton födémben DN15-ös, megerősített falú varratnélküli acélcsöveket helyeztek el, amelyek fűtésre és hűtésre is használhatók (1. ábra). A sugárzó rendszer nem esett át felújításon, csupán az egyes mennyezetfűtési körök előtti elzárócsapokat cserélték ki kézi szelepekre.

1. ábra. A mennyezeti CRITTALL fűtőrendszer keresztmetszete

 

A magasépület fűtőrendszere két zónára osztott. Méréseink az alsó zónára vonatkoznak, amely az alsó tíz emeletet látja el. Az épület osztó-gyűjtő berendezései, amelyek egy-egy hidraulikai leválasztón keresztül vannak a hőcserélőre kötve, a közelmúltban felújításon estek át. A négy fő fűtőkört háromjáratú keverőszelepek szabályozzák a külső hőmérséklet alapján. A keringetést Grundfos UPS 40-120F típusú, háromfokozatú keringető szivattyúk biztosítják (2. ábra), amelyek a mérések során folyamatosan a legmagasabb, hármas fokozaton üzemeltek.

2. ábra. Az alsó nyomásszint osztó-gyűjtő berendezésének kapcsolási rajza

 

Az alsó zóna osztó-gyűjtő berendezése az alagsorban található, ami négy fő fűtőkörre osztja a fővezetéket. E fűtőkörök négy zónára osztják az épületet, két északkeleti és két dél-nyugati zónára. A fő fűtőkörökre az alagsorban kapcsolódnak a felszálló ágak. A mérések a 3. ábra szerinti egyik északkeleti és az egyik délnyugati zónára vonatkoznak. A felszállókon Danfoss MSV-BD típusú kézi beszabályozó szelepek vannak elhelyezve, amelyek feladata a felszállók szükséges tömegáramának a beállítása.

3. ábra. A magasépület zónái és a hőmennyiségmérőkkel felszerelt felszállók

 

További részletek lapunk 2016/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!