Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Colt Hungária Kft.

Mi akadályoz meg bennünket az adiabatikus hűtés használatában?

Colt Hungária Kft.


Egy nemrégiben közzétett amerikai tanulmányban az adiabatikus hűtésre „mocsár-technológia”-ként hivatkoznak. Ha hihetünk a Wikipédia e témában írott szócikkének, ez a degradáló kifejezés a korai modellek algásodási problémájára vezethető vissza.

 

Ez elgondolkodtatott minket. Miért van az, hogy még a mai napig is ennyi előítélet és féligazság övezi ezt a technológiát? Hazánk száraz, forró nyarai a hagyományos kompresszoros klímaberendezések dolgát igencsak megnehezítik. Legtöbb esetben hatékonyabb lenne egy sokkal gazdaságosabb adiabatikus hűtőrendszer használata.

Miért nem annyira népszerű az adiabatikus hűtés hazánkban? Lehet, hogy még mindig mocsár-technológiaként van beskatulyázva? Talán ezért nem hiszik el, hogy képes a mai kor elvárásainak is megfelelni ez a rendszer?

 

4+1 előítélet, ami miatt nem használunk adiabatikus hűtést, pedig már rég nem probléma

Magas páratartalom

Igen, valóban, a hűtőberendezést elhagyó levegő páratartalma magas. Ez a levegő azonban a befújás után keveredik a benti levegővel, ezért az átlagos páratartalom csak kis mértékben emelkedik. Ez a magasabb páratartalmú levegő nemcsak azért fontos, mert hűvösebb, hanem azért is, mert több hőenergiát tud felvenni. Egy gyártócsarnokban így sokkal hatékonyabban tudja a gépek által kibocsájtott hőt is elnyelni. A bejutó friss levegő pedig kinyomja a már elhasznált, szennyezett levegőt, így javítva a levegő minőségét, hiszen itt nem újrakeringtetett belső levegőről van szó, mint a hagyományos folyadékhűtős rendszerek esetén.

Adiabatikusan hűtött csarnok

 

Legionella baktérium

A mai napig veszélyt jelenthet minden olyan rendszerre, ami vizet keringtet vagy tárol, és nem figyelnek erre az kockázatra. Ezért például a Colt CoolStream adiabatikus hűtő esetén már tervezéskor komoly hangsúlyt fektettek a biztonságra. A legionella szaporodását a langyos, pangó víz elősegíti, ezért a CoolStream folyamatosan figyeli a vízhőmérsékletet, és azonnal cseréli, ha melegszik. Időzített szárítási ciklusok megakadályozzák, hogy az esetleges baktériumoknak legyen idejük szaporodni.

Legionella baktérium

 

Mivel a legionella baktérium csak vízcseppekben tud „utazni”, így a ventilátorok sebessége úgy van maximalizálva, hogy ne vízbeporlasztás történjen, hanem tényleges párolgás, vagyis még véletlenül sem juthatnak a légtérbe baktériumok.

Ezek az óvintézkedések lehetővé tették, hogy a Colt CoolStream megkapja a VDI 6022 Német Egészségügyi Biztonsági minősítést.

 

Algásodás

A programozott folyamatos vízkeringetés, vízleeresztés és szárítási ciklusok biztosítják azt, hogy algásodás ne alakuljon ki működés közben.

 

További részletek lapunk 2016/4-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!