Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 1-2. szám

Hozzászólások

Korszerű befúvó anemosztátok komfortterek energiahatékony szellőztetésére

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Gáti Tamás

Korszerű befúvó anemosztátok komfortterek energiahatékony szellőztetésére

Gáti Tamás

mérnök tanácsadó, okl. épületgépész mérnök, MBA
SCHAKO Kft.

A komfortterek befúvása igen sokféleképpen megoldható. Lehet akár keveréses vagy akár elárasztásos szellőzési módot is alkalmazni. Ezeken a légvezetési módokon belül is sok különböző típusú anemosztát beépítésével alakítható ki megfelelő módon a terek szellőztetése. Cikkemben nem kívánom a teljes paletta fejlődését bemutatni, helyette inkább egy tipikusnak mondható irodai tér modelljén keresztül a három különböző típusú mennyezeti anemosztát segítségével elérhető légtechnikai paramétereket tekintem át.

Tipikus irodai térnek nevezem azt a teret, ahol a belmagasság 2,65 – 3 m között van, az álmennyezet 600 x 600 mm-es kazettás kialakítású, és a tér szellőzését, hűtését és fűtését is a központi légkezelős rendszerről, a befúvó anemosztátokon keresztül oldjuk meg.

 

Az áramképet szemléltető ábrán alkalmazott jelölések:
x      – az érintőleges tengely és az anemosztát
           távolsága
y      – az álmennyezet és a tartózkodási zóna távolsága
νmax – tengelysebesség a tartózkodási zóna legfelső
           pontjában
ν      – átlagos légsebesség a tartózkodási zóna legfelső
           pontjában

Esetünkben legyen: x = 1 m, y = 1 m (2,8 m belmagasság), a falsík távolsága az anemosztáttól szintén legyen 1 m.

Az ilyen jellegű terek vizsgálata azért aktuális, mert 2006-ban eddig soha nem látott mennyiségű irodateret adtak át a fejlesztők, és még ennél is több új irodaház tervezéséhez láttak hozzá. E terek nagy részét a leírt módon alakították ki. 

A téma aktualitását adja még, hogy az irodaterekre is vonatkozó MSZ CR 1752:2000 szabványok, amelyek a tereket A, B, C kategóriába sorolják, jelentősen szigorodtak a közelmúltban (1. táblázat). Vizsgálatom során az A kategóriás terekre a szabványban megkövetelt értékeket veszem alapul.

1. táblázat. Az MSZ CR 1752:2000 szabvány részlete

 

Az 1980-as években igen kevés irodaházba terveztek szellőzést, és ezekben jellemzően az úgynevezett négyirányú befúvókat építették be. A SCHAKO termékskálájában ez a 4DE befúvó. Ezek úgynevezett kis indukciójú befúvók, azaz a befújt levegőt nem tudják hatékonyan elkeverni a helyiség levegőjével, ami nem kívánt huzatérzethez vezet. A befújt levegő hőmérséklete csak 4 – 5 K-nel lehet hidegebb, mint a helyiséghőmérséklet, szintén a huzathatás elkerülése miatt. Ez azt jelenti, hogy nagyméretű légkezelő berendezésekre, nagy átmérőjű légcsatornákra és sok álmennyezeti térre van szükségünk. Ezekkel az anemosztátokkal már csak igen korlátozott módon vagyunk képesek a szabványban foglaltaknak eleget tenni.

4DE négyirányú befúvó

 

További részletek lapunk 2016/1-2-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!