Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 1-2. szám

Hozzászólások

Légtechnikai megoldások – áttekintő a komfortos lakásszellőztetésekhez

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kovács István

Légtechnikai megoldások – áttekintő a komfortos lakásszellőztetésekhez

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

A lakásépítések várható fellendülése kapcsán érdemes áttekinteni, milyen szellőzéstechnikai megoldások közül válogathatunk. A szellőzést nagyon gyakran mostohagyerekként kezelik, mellőzik a lakások, házak tervezésénél, pedig hatalmas különbséget jelent energetikailag és az élhetőség, komfort terén egyaránt. Nyilván nem kell mindenhol a légtechnikában elérhető teljes arzenált bevetni, de már az egyszerű szellőztetéseknél is számos alternatíva lehetséges. Át kell gondolni, hol mi a legcélszerűbb, illetve mi szolgálja a legjobban a megfelelő belső levegőminőséget. 

Egyeztetni szükséges, hogy melyek a megbízó igényei ezzel kapcsolatban – mert ezek nem feltétlenül esnek egybe az előzőekkel. A legjobb példa a már-már anekdotába hajló, de megtörtént eset, amikor ugyanattól a ventilátortól az egyik felhasználó azt várta el, hogy teljesen zajtalanul tegye a dolgát, míg egy másik felhasználó arra panaszkodott, hogy nem hallja és ez zavarja őt, mert nem tudja, működik-e a gép. 

Sokszor azonban az otthonteremtés hevében a leendő tulajdonos nem gondol a szellőztetésre, ilyenkor a gépész tervező feladata ezt – ugyanúgy, mint például a fűtést is – megbeszélni, egyeztetni. Nem szabad azt elfogadni, hogy majd ablaknyitással megoldják, nyilván ezzel könnyen kipipálható a feladat, de tudjuk, hogy ez már az első éjszaka nem lesz megfelelő. Egyáltalán nem energiatakarékos, de legfőképpen nem komfortos és megbízható módszer.

Általános szellőztetések

Elszívásos szellőztetés

A legszélesebb körben alkalmazható módszer jellemző gépe a fali axiális kisventilátor, vagy strangra dolgozó radiális kisventilátor. A mai elvárásoknak kis áramfogyasztású motorokkal és különféle vezérlési lehetőségekkel felvértezve tesznek eleget, így a helyiség funkciójához lehet illeszteni a ventilátorokat (páraszenzor – fürdőszoba, késleltetés – WC stb.). Komfortnövelő megoldás a tartós szűrő és a szűrőelpiszkolódás jelzése. A tervezésnél leggyakrabban elkövetett hiba, hogy a légutánpótlást nem tervezik hozzá, hiányoznak a szobákból a légbevezető elemek.

Kisventilátoros elszívás

 

Elszívásos szellőztetés központi ventilátorral 

Társasházak régebben szokásosan alkalmazott megoldása (tipikusan a panelépületekben). Korszerűsíteni, modernizálni két fejlesztéssel lehetséges: a tetőn lévő központi elszívó ventilátort szabályozott üzeművé tenni, természetesen olyan meghajtással, amely a változó fordulatszámok mellett is magas hatásfokkal üzemel. Ilyen típusok az EC motorokkal szerelt tetőventilátorok, amelyek némelyikébe pont az ilyen feladatok megoldása érdekében már beépítik a nyomáskülönbség-mérésen alapuló vezérlést is, amely segítségével mindig csak annyit szellőztet a ventilátor, amennyire éppen szükség van. 

A másik fejlesztés a lakásokon belül történik: a hagyományos légszelepeket állandó térfogatáramú, önszabályozó változatokra kell cserélni, amelyek akár rendelkezhetnek több fokozattal, pára-, vagy mozgásérzékelővel is, így a változó igények szerint a szellőztetés is változtatható. A megfelelő légpótlás szintén légbeeresztő elemekkel oldható meg.

 

Elszívás és befúvás külön ventilátorokkal

Lakásszellőztetésben ritkán alkalmazott módszer, például konyhai elszívások légpótlására vethető be, de ügyelni kell a temperálásra, szűrésre és a huzatmentes befúvás kialakítására.

 

Hővisszanyerős szellőztetés

A jelenlegi legteljesebb légcserélő megoldás, amelynek energiatakarékossága, komfortja messze a legmagasabb szintű. Fokozottan tervezésigényes az esetenként elég extenzív csövezés és a nagyobb készülék miatt. Legfőbb előnyei az energiatakarékosság, a csendesség, valamint az, hogy a befújt levegő szűrt, temperált. Létezik egyedi készülékes, helyiségenkénti változat, illetve központi gépes elosztó csőhálózatos rendszer.

Egyedi és központi gépes hővisszanyerés

 

További részletek lapunk 2016/1-2-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!