Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 1-2. szám

Hozzászólások

Fordulatszám-szabályozott nyomásfokozók üzemeltetésének optimalizálása

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Eördöghné Dr. Miklós Mária - Szinyei Dániel Bence

Fordulatszám-szabályozott nyomásfokozók üzemeltetésének optimalizálása

Eördöghné Dr. Miklós Mária

hab. egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Szinyei Dániel Bence

BSc épületgépész-mérnök
Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar

Bevezetés

A fordulatszám-szabályozott szivattyúk legjobb hatásfokkal jellemzően a névleges térfogatáram 2 – 3-szoros értéke körül üzemelnek. Szivattyút úgy kell kiválasztani, hogy annak teljesítménye a maximális fogyasztási igényszint fellépésekor is elegendő, azonban ez a terhelés csak rövid ideig áll fenn. A fogyasztást leíró görbék alapján az üzemidő közel felében a vízigény csak a teljes terhelés ~15%-át teszi ki. Ebben az esetben a szivattyú jelleggörbéjén a munkapont egészen balra tolódik, és ezzel a hatásfok egy alacsony értékre csökken. Az 1. ábrán pl. a CRE 3-5 típusú szivattyúnak 3 bar alapjel mellett a hatásfoka 48,7%-ról 34,8%-ra csökken.

1. ábra. A munkapont a szivattyú jelleggörbe-mezőben

Ennek ismeretében felmerül a gondolat, hogy egy bizonyos térfogatáram-határ alatt érdemesebb lenne leállítani a szivattyút és az üzemszünetek közötti fogyasztást egy előre feltöltött hidrofor tartályból fedezni.

A mérés során azt a határt kerestük, amelynél a szakaszos üzemvitelhez tartozó fajlagos villamos áramfogyasztás már kisebb, mint a folyamatos üzemvitelhez tartozó fajlagos fogyasztás. A szakaszos üzemeltetés további kérdéseket vetett fel: a hidrofor tartály mérete, be- és kikapcsolási nyomásérték, kapcsolási szám.

 

A mérés leírása

A méréseket a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Fordulatszám-szabályozott és kaszkád kapcsolású Grundfos szivattyúk mérőkörén végeztük el (2. ábra).

2. ábra. A mérőkör

 

Az itt bemutatott mérésben nem a teljes mérőkört hasz- náltuk fel, csak 1 db fordulatszám-szabályozott szivattyút és hidraulikai körét a felső tartállyal (3. ábra). A méréseket ugyanakkora nyomás alapjel mellett végeztük el különböző térfogatáramokra, fordulatszám szabályozott és szakaszos üzemvitel esetében is.

3. ábra. A mérőkör jelen méréssel érintett részének kapcsolási sémája

 

További részletek lapunk 2016/1-2-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!