Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 1-2. szám

Hozzászólások

Legújabb projektünk az e4 ház – Energiahatékony, élhető, egészséges, elérhető

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Schiedel Kéménygyár Kft.

Legújabb projektünk az e4 ház – Energiahatékony, élhető, egészséges, elérhető

Schiedel Kéménygyár Kft.


Amikor egy család házépítésbe fog, sokféle véleménnyel találkozik. Nagyon fontos az építőanyagok átgondolt, egymással összhangban történő kiválasztása, de hogy mennyire lesz a házunk valóban energiahatékony, élhető, gazdaságosan megépíthető és egészséges, már az építészeti tervezésnél eldől.

Wienerberger e4 ház

 

A Wienerberger az e4 épületfilozófia Magyarországra vonatkozó gyakorlati megvalósítását neves szakértőkkel dolgoztatta ki. A szakértők meghatározták azokat a tervezési alapelveket, amelyek meghatározóak egy energiahatékony, gazdaságosan megépíthető, élhető otthon megvalósításánál. A 2012-ben készült előtanulmány szerzői: dr. Csoknyai Tamás, a Debreceni Egyetem adjunktusa, Szalay Zsuzsa és Stefler-Hess Nóra. Dr. Csoknyai Tamás elismert szakértője a témának, és többek között az egyik társszerzője a Belügyminisztérium által készíttetett és a 2021-től Magyarországon is bevezetendő közel nulla energiaigényű épületek követelményrendszeréről szóló dokumentációnak is.

Az e4 épületfilozófia tervezési alapelveit meghatározó tanulmány rövid kivonata letölthető formában elérhető az e4 ház hivatalos honlapján: (http://e4haz.hu/files/1427991340.pdf)

 

Az e4 ház kéménye a Schiedel ABSOLUT kéményrendszer 

Az e4 házban egy kandallót építenek be, amelyet a Schiedel ABSOLUT kémény szolgál ki. Hazánkban csak a Schiedel forgalmaz olyan kéményt, ami a passzívházakhoz is alkalmazható.

Egy hagyományos kémény alkalmazásánál nagy a hőveszteség. Ennek két fő oka van. Egyik ok az, hogy a tartószerkezet – vagyis a beton köpeny – átvágja a hőszigetelést, ezért körben hőhíd alakul ki.

A másik ok, hogy a hagyományos kémények hátsó szellőzési csatornáján folyamatosan áramlik ki a levegő a kéményen keresztül, valahogy úgy, mintha bukóra nyitva hagynánk az ablakot.

Az ilyen hagyományos kéményrendszernek ez az ún. hátsó kiszellőztetés az egyik alapvető működési jellegzetessége, hiszen a béléscsöve samottból készül. A samott egy tejfölszerű anyag, amit a gyártás során cső formájúvá préselnek és végül kiégetnek. A kiégetés alatt zárványok, kis légpólusok képződhetnek a samottban, amitől a cső már nem lesz vízzáró, vízhatlan. A kéményben esetlegesen megjelenő víz (például ami a kandallóban a nedves fa elégetése során keletkezik) átszivároghat a béléscsövön, ezért kell a kémény köpenyszerkezetében hátsó szellőzési csatornákat kialakítani, hogy a nedvességet ki lehessen szellőztetni a szabadba (nehogy pl. a fal vagy a padló átvegye ezt a nedvességet és további problémákat okozzon az épületben). A hátsó szellőzési csatornán folyamatosan kiáramló levegő állandó légmozgást idéz elő, ez egyetlen energiahatékonyságra törekvő épületben sem engedhető meg!

A nedvesedés problémájára nyújt megoldást a Schiedel ABSOLUT kémény. Ennek a kéménytípusnak a lelke a bordás kerámiacső, amelynek alapanyaga száraz homok. Négyszáz bar nyomás alatt préselik ki cső formájúvá, és miután kiégetik, a cső teljesen vízhatlan lesz, olyan tömör, hogy nem ereszti át a vizet, így nem igényel átszellőztetést sem!

Schiedel ABSOLUT kémény égéstermék- és levegőjárattal

 

További részletek lapunk 2016/1-2-es számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!