Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

2013 10. szám

Hozzászólások

Geotermikus osztó-gyűjtő aknák javasolt kialakítása és lehetséges hibái

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Győző Miklós

Geotermikus osztó-gyűjtő aknák javasolt kialakítása és lehetséges hibái

Győző Miklós


Stiebel Eltron

A hőszivattyú érzékeny berendezés, kivitelezése rendkívüli precizitást igényel. Ha megvizsgáljuk az elmúlt évtizedekben tapasztalt üzemzavarokat, azok szinte kivétel nélkül visszavezethetők valamilyen méretezési problémára vagy kivitelezési figyelmetlenségre. A hibák gyakran nem is a bonyolult szerelvényeknél vagy a nehezen ellenőrizhető helyeken fordulnak elő, hanem olyan „határterületeken”, amelyek már nem feltétlenül az épületgépészeti szakmához tartoznak. Ennek néhány tipikus példáját fogjuk most körbejárni.

A geotermikus hőszivattyúk a talajból nyerik a működéshez szükséges energiát. Manapság erre a leginkább bevált eszköz az ún. talajszonda. Ez az eszköz egy 32 – 40 mm átmérőjű műanyagcső-pár (vagy kettő), amelyet az erre a célra a talajba fúrt – 120–150 mm átmérőjű –lyukban helyeznek el. Ez a furat a lehetőségektől és a teljesítmény-igényektől függően általában 50 – 100 méter mély. A szondacsövek belsejében általában víz és fagyálló keverék kering, amely biztosítja a hőáramlást a talaj mélyebb rétegei és a hőszivattyú között.

A talajszondákat – különösen a több darabból álló nagyobb rendszereknél – nem szokás közvetlenül a kazánházban csatlakoztatni, hanem egy, az épületen kívüli aknában egyesítik a csővezetékeket egy osztó-gyűjtő szerelvénnyel, egy pár előremenő és visszatérő ágra.

A talajkörök csöveit és a hozzá kapcsolódó szerelvényeket – mindenütt, ahol ez problémát okozhat (pince, falátvezetés, a hőszivattyú és környéke) – páradiffúzió-álló szigeteléssel kell ellátni, a kondenzáció elkerülése érdekében.

Az aknában (és természetesen a talajban is) az összes csővezetéket, idomot korrózióálló anyagból (például műanyagból) kell készíteni. Az aknában található körülmények alaposan próbára tehetik az oda beépített anyagokat.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!