Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

2013 10. szám

Hozzászólások

A fokozott hőszigetelésű épületek fűtési határhőmérsékletének és hőfokhídjának alakulása tényleges fogyasztási adatok alapján

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Csoknyai István - Dr. Csoknyai Tamás PhD

A fokozott hőszigetelésű épületek fűtési határhőmérsékletének és hőfokhídjának alakulása tényleges fogyasztási adatok alapján

Dr. Csoknyai István

ny. egyetemi docens
BME, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Dr. Csoknyai Tamás PhD

egyetemi docens, tanszékvezető
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék; az MMK Épületenergetikai Szakosztály elnöke

The paper aims at the presentation of the first results of a two years long research programme. The objective of the research programme is to analyse the energy consumption of retrofitted buildings built with prefabricated sandwich panels (in the followings: “panel buildings”). The work started in the beginning of 2013.

The energy consumption of buildings is influenced by several external factors, the most important is the outdoor temperature. The outdoor temperature determines the length of the heating season, thus the balance point temperature. Actually, the same factors determine the heating degree days and the energy consumption corresponding to the heating season. In the paper the theory and the reality are compared within a case study of two buildings.

Az épületek fűtési hőfelhasználását számos tényező befolyásolja. Ezek közül legjelentősebb a külső hőmérséklet. Ez abból a szempontból is érdekes, hogy milyen hosszú a fűtési szezon, vagyis mekkora a fűtési határhőmérséklet. Ennek értékét lényegében ugyanazok a tényezők befolyásolják, mint a szezon fogyasztását. A kutatás célja utólagosan hőszigetelt, paneles technológiával épült lakóházak hőfogyasztásának mérése és vizsgálata.

Az első munkafázis az épületek kiválasztása. Terveink szerint tíz olyan lakóépületet vizsgálunk, amelyeknél eredeti és korszerűsítés utáni fűtési tervdokumentáció és legalább hároméves fogyasztási adat rendelkezésre áll. A hőszolgáltató a fűtött épületeinél napi hőfogyasztási adatokkal rendelkezik. Valószínűleg lehetőség lesz a jövőben a napi folyamatos fogyasztás mérésére. Terveink szerint az épületek átlaghőmérsékletének a vizsgálatára is lehetőség lesz alkalmi mérések alapján.

A vizsgálatok eredményei alapján választ keresünk arra, hogy a hőszigetelésnek milyen hatása van a fűtési határhőmérsékletre. Ezt összevetjük az elméleti alapon használatos módszer alapján kapott értékekkel. A vizsgálat terveink szerint három szezonhatárra terjed ki. Az első szezon adatai, eredményei alapján elképzelhető, hogy változtatunk a kiválasztott épületeken. Az értékelés kiterjed az éves fogyasztás vizsgálatára is.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!