Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

2013 10. szám

Hozzászólások

Energiahatékony szellőztetés – Természetes és Hibrid rendszerek

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Benkő Gábor

Energiahatékony szellőztetés – Természetes és Hibrid rendszerek

Benkő Gábor

okleveles gépészmérnök, épületgépész, műszaki értékesítési képviselő
ESSMANN Hungária Kft.

Ma a legtöbb országban egy épület tervezésénél az egyik alapvető összetevő a légtechnika. A szellőztetés használata automatikusan kapcsolódik a beltéri levegő minőséghez és az épület energiafogyasztásához. Manapság tehát egyre nagyobb az érdeklődés egy energiahatékony szellőztető stratégia megvalósítására, mind a téli, mind a nyári üzemben. Szakértők szerint a közeljövőben a szabályozható hibrid szellőztetési technológia az egyik legígéretesebb rendszer. A hibrid szellőztetési rendszer egész évben megfelelő belső levegőminőséget, kényelmes környezetet biztosít a dolgozó embereknek és a technológiának. Az igény szerint vezérelt hibrid szellőztetési rendszer kombinálja a természetes és a gépi szellőztetés előnyeit. Ezzel a megoldással a kívánt szellőztetési igény érhető el, minimális energiafogyasztással.
Cikkemben egy fröccsöntőműanyagüzem szellőztető rendszerének ismertetésén keresztül mutatok be egy természetes szellőztetéssel kombinált energiahatékony megoldást.

A több mint 10 éves múltra visszatekintő, gyakorlatban is kipróbált, számítógéppel támogatott méretezési módszer, valamint a rendelkezésre álló természetes szellőztető berendezések lehetőséget adnak arra, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő, minden igényt kielégítő, korszerű, alacsony fogyasztású szellőztető rendszereket hozzunk létre.

Minden egyes projekt más. Megvan annak a lehetősége, hogy az adott belső levegő minőség eléréséhez a legmegfelelőbb rendszerkoncepciót állítsuk össze. Tanulmányok sokasága kimutatta már, hogy természetes szellőztető rendszereket használva magasabb szintű elégedettséget érhetünk el az épületeink belső tereiben, mint a hagyományos, kiegyenlített szellőztető berendezésekkel (Bordass 2001, Hellwig 2006, Brager 2008). A természetes szellőztető berendezések működésük szerint lehetnek „Tisztán természetes” és „Hibrid” szellőztető rendszerek.

A tisztán természetes szellőztetési berendezések mechanikus ventilátorokat nem tartalmaznak. Számos esetben alkalmazhatók a tervezett belső légállapot elérésére, az éjszakai hűtési potenciál kiaknázására valamint hő- és füstelvezetési feladatok ellátására.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!