Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Szabó Balázs

Titokzatos bunker Budapest szíve alatt – F-4. 1. rész

Szabó Balázs

okl. építõmérnök, statikus; okl. mérnöktanár, egyetemi óraadó; ÉTE Érdemérem-díjas

Kevesen tudják, hogy a 2. metrón a Kossuth térről a Deák Ferenc tér felé utazva, kb. félúton, jobbra, a metró vonali alagútból nyílik az ország egyik (hajdanán) szigorúan titkos földalatti óvóhelye.

A létesítmény neve: F-4. Az elnevezés nem titkos jelszám, amelyet a hasonló hazai objektumok titkosítására és védelmére hoztak létre, hanem a Földalatti Gyorsvasút (most metró néven ismert) négyes számú munkaterületéről kapta a nevét. Az építmény hányattatott sorsa is közrejátszott abban, hogy ez a név rajta ragadt és azóta sem kapott új nevet. Elnevezése mindmáig él, valamennyi nyilvántartásban így szerepel a bunker.

A legújabb levéltári kutatásaimból kiderült, hogy a létesítmény építésére a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőség (MDP KV) Pártgazdasági Osztálya adott utasítást, 1951. december 28-án. A párt székhelye akkor a közelben lévő Akadémia utca 17-ben volt, amelyhez hozzá tartozott az egész háztömb (10 épület), többek között a Steindl utca 12. épület is. Céljuk volt, hogy a pártvezetésnek – köztük Rákosi Mátyásnak is – háborús helyzetben védelmet nyújtson, menekülési utat biztosítson. Budapesten maradó állományuk részére biztonságos óvóhelyi és egyben irodai funkciót akartak kialakítani, mélyen a föld alatt, ahonnan az ország és a párt irányítása mindenkor (akár atomtámadás alatt is) megoldott lehetett.

Nemrég tudtam interjút készíteni a létesítmény egyik tervezőjével. Információim szerint az akkori beruházó, tervező, kivitelező csapatból mindössze két fő él.A tervezéssel – érthetően – akkor a Földalatti Vasút Tervező Vállalatot (FÖVA) bízták meg. Három tanulmányterv készült. Ezekből a II. számút az Uvaterv dolgozta ki kiviteli terv szintre, de ekkor már a megbízó a KPM, azaz Közlekedési és Postaügyi Minisztérium volt.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!