Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Kónya Tamás

Indirekt fűtésű használati melegvíztárolók méretezése 2. rész

Kónya Tamás

okl. épületgépész-mérnök

A cikk első részében bemutattuk, hogy különböző forrásmunkák szerinti méretezési módszerekkel miként határozható meg a központi melegvíztermelő berendezések indirekt fűtésű tárolójának a mérete, majd a számítást közösségi szálláshelyek esetében szemléltettük.

A következőkben a kazánteljesítmény csökkentésének a lehetőségét vizsgáljuk, továbbá bemutatjuk a tárolótérfogat és a kazánteljesítmény-igény meghatározását részleges kihasználtságú közösségi szálláshelyek esetében. A harmadik fejezetben a számítást főzőkonyhával rendelkező éttermekre szemléltetjük.

A bemutatott számítási módszer lehetőséget kínál arra, hogy kellő körültekintéssel megválasztott kiindulási alapadatok felvétele mellett közösségi létesítmények esetében meghatározhassuk az indirekt fűtésű használati melegvíztermelő berendezés tárolójának térfogatát és a szükséges kazánteljesítményt. Fontos hangsúlyozni, hogy a számítás és a későbbi berendezés kiválasztásának alapját az N-nel jelölt teljesítmény igény-jelzőszám meghatározása jelenti. Ezt az értéket kell egybevetni a forgalomban található különböző gyártmányú HMV termelő berendezések gyártói NL teljesítmény jelzőszámával.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!