Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Koczka Péter

Napelemes rendszerek termográfiás vizsgálata

Koczka Péter


Testo Kft.

Napjainkban egyre többet hallani a hőkamerás vizsgálatok egyszerűségéről és hatékonyságáról. Az épületek burkolatának, szigetelésének és szerkezeti hibáinak feltárása mellett a gépészeti rendszerek felülvizsgálata során is hasznos eszköz lehet a termográfia. Jelen cikkben a megújuló energiaforrások közül az egyre inkább teret nyerő napelemes rendszerek hőkamerás diagnosztikájára térek ki.

Egy napelemes rendszer lelke maga a napelem cella, ami a nap energiáját elektromos árammá alakítja át. Általában a cellák sorokba rendezve egy modulon helyezkednek el. Ezek a modulok pedig soros vagy párhuzamos módon össze vannak kötve, és amegtermelt egyenáramot akkumulátorba, egy inverteren keresztül váltakozó árammá alakítva a fogyasztók felé vagy a hálózatba táplálják. Tehát amaximális hatásfok elérése szempontjából a legfontosabb, hogy egy modul a maximális áramerősséget tudja előállítani, vagyis minden cella megfelelően üzemeljen.

Egy modul a napenergia kb. 17%-át alakítja át egyenárammá, a többi 83% hőenergia formájában jelenik meg. A meghibásodások általában a cellák túlmelegedésével, és emiatt hatásfokcsökkenéssel járnak. A túlmelegedések hatása az élettartam csökkenését vonja maga után – hosszú távon az üzemi hőmérséklettől 10 °C-nál nagyobb hőmérséklet-túllépés 50%-kal csökkenti a cellák élettartamát –, valamint a túlhevülés hatására a tűzveszély lehetősége is fokozottan fennáll. Egy cella meghibásodása esetén tehát az adott sor alacsony áramerőssége rontja a modul, és ezzel együtt a rendszer hatásfokát is, mivel a termelt áramerősséget az adott sor leggyengébb cellájának a teljesítménye határozza meg.

A termográfia segítségével kvalitatív mérések elvégzésére van lehetőség, minőségileg vizsgálhatók az egyes cellák, modulok és a rendszeren belül lévő egyéb elektromos berendezések. Tehát a hibafeltárás fontos a rendszer optimális működése szempontjából a felhasználónak és a kivitelezőnek egyaránt – a vizsgálattal könnyen és gyorsan feltárhatók az esetleges hibák – és a hőképek alapján a garancia érvényesítése a gyártó cég felé is megalapozott.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!