Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Ifj. Szanyó Árpád

Iker-forgódobos hővisszanyerő rendszer – optimális megoldás a klímagerendák komfortos és energiahatékony üzemeltetéséhez

Ifj. Szanyó Árpád

okleveles gépészmérnök
Szanyó Légtechnika Kft.

Napjainkban különösen nagy az igény a komfortos beltéri környezet iránt. Ennek egyik legfőbb alkotó eleme a jó minőségű levegő. A levegő minőségét ugyanakkor több tényező együtt határozza meg: a megfelelő oxigénszint, a páratartalom, a levegőben található illatanyagok és szennyeződés, valamint a megfelelő hőmérséklet.

A hűtés és a fűtés nagy energiaráfordítást igényel. A modern épületekben éppen ezért a levegő megfelelő kezelése igényli a legnagyobb energiafogyasztást. Ez a tény, valamint a világszerte növekvő energiaárak teszik szükségessé a hatékonyabb rendszerek létrehozását. A jelentősebb beruházási költségek rövid megtérülési idő mellett drámaian magas megtakarítást jelentenek hosszú távon.

Megoldásaink másik nyertese a környezet. Az energiaforrások tekintetében a természet számára az az energiamennyiség a leghasznosabb, amelyet megtakarítunk, ezáltal előállítani sem kell.

A levegő páratartalmának a szabályozása kulcsfontosságú a megfelelő levegőminőség elérése érdekében, ugyanakkor kritikus is a nagy hatásfokú, magas komfortot biztosító klímagerendák alkalmazásakor, a kondenzáció elkerülése érdekében.

Nyáron, a külső levegő harmatponti hőmérséklete jóval meghaladja a klímagerendák hőcserélőjének felületi hőmérsékletét. Ez azt jelenti, hogy a befúvás előtt szárítani kell.

A hagyományos megoldás szerint a befújt levegőt egy hűtő hőcserélő segítségével harmatponti hőmérséklet alá hűtjük, így a hőcserélő felületén a nedvesség lecsapódik és a kondezvíz elvezetésre kerül. Az így túlhűtött levegőt azonban egy utófűtő hőcserélő segítségével a kívánt hőmérsékletűre fűtjük a nem kívánt huzathatás elkerülése céljából.

Szükségtelen hangsúlyozni, hogy meglehetősen energiapazarló megoldással van dolgunk, hiszen párhuzamosan működtetjük a túlméretezett hűtési rendszerünket és a fűtési rendszert.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!