Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Csengeri László

TROX passzív levegő-víz rendszerek

Csengeri László


TROX Austria GmbH Magyarországi Fióktelep

A tiszta levegővel való „foglalatosság” a TROX-cég számára mást jelent, mint a többi vállalat számára. A világ minden részén igényes vevőink segítségével vívtuk ki, hogy a szellőzéshez, klimatizáláshoz szükséges komponensek gyártása terén vezető szerephez jutottunk. Az intenzív kutatás és fejlesztés segítségével vezető pozíciónkat tovább erősítjük.

Korábbi cikkünkben (lásd a lap 2010/3. számának 35. oldalán) a TROX által gyártott levegő-víz rendszereket működési mód szerint mutattuk be, valamint érintettük a decentralizált szellőztető rendszer kínálta lehetőségeket is. Jelen cikkünkben a passzív levegő-víz rendszerek működésének elvét szeretnénk megismertetni a tisztelt olvasókkal.

A levegő-víz rendszerek alkalmazása kiváló megoldás, ha egy helyiség szellőztetése és/vagy klimatizálása során kifejezetten magas komfortkövetelményeknek kell megfelelni. A jó minőségű frisslevegőt egy központi légkezelő gép biztosítja, a hűtőgerendák a helyiségben keletkező hőt hűtőközeggel (esetünkben hűtővízzel) szállítják el. A két rendszer optimális méretezése a legmagasabb fokú hatékonyságot biztosítja.

Új építésű épületek esetében a passzív hűtési rendszerek megvalósítása magas komfortot és jelentős felhasználói elégedettséget eredményez, mindamellett, hogy beruházási költsége igen kedvező. Korábbi építésű építmények esetén helyhiány miatt összefüggő passzív mennyezetek elhelyezésére nem, csak egyedi hűtőgerendák alkalmazására van lehetőség. Megfelelő kiválasztással és pontos méretezéssel mindkét lehetőség igen jó megoldást képvisel.

A passzív hűtési rendszer működése

A passzív hűtési rendszer működése során a felületéről felveszi a hőt, amit a közvetítő közeggel (vízzel) elszállít. A hőátadás túlnyomó részt sugárzással vagy konvekcióval valósul meg. A különböző rendszerek különböző készülékek alkalmazásában öltenek formát.

A „sugárzás elv”

A különböző felületi hőmérsékletű testek között hőcsere jön létre, a melegebb felületről a hidegebb felület felé sugárzik át a hő hullámok formájában. A passzív rendszerek esetében a hőátadás ezen az elven történik. Ahőforrások (emberek, világítótestek, technológiai eszközök) felülete hőt sugároz a hűtőmennyezeti panelek felületére. A hűtőpanel felületéről a hő nagy részét a hűtővíz elszállítja.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!