Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Dr. Csoknyai István

Fűtőtestek méretezési és alkalmazási kérdései

Dr. Csoknyai István

ny. egyetemi docens
BME, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a megújuló energiaforrásokhoz és a kondenzációs kazánokhoz jól illeszthető alacsony hőmérsékletű fűtőtestek és a sugárzó hőleadók.

A szerző a cikkben megvizsgálja a hőleadás mechanizmusát, a hőleadást leíró összefüggéseket, és bizonyítja, hogy ezeknél a sugárzási hányad nagyobb és a hőérzeti körülmények is jobbak.

Radiátorokat már több mint száz éve is alkalmaztak, tehát méreteztek is. A méretezést a hőcserélők alapösszefüggése szerint végezték:

Q = A⋅k⋅Δtk,

ahol

Q – hőteljesítmény,
A – fűtőfelület,
k – hőátbocsátási tényező,
Δtk – közepes hőmérsékletkülönbség.

A katalógusok [1] a fűtőfelületet adták meg, és a tervezők a szakirodalomból vett k0 hőátbocsátási tényezővel számoltak. Tekintettel arra, hogy a hőátbocsátási tényező függ a közepes hőmérsékletkülönbségtől, korrekciót kellett alkalmazni. Az átszámítás a következő volt:

A „0” index a méretezési, vagy névleges állapotra vonatkozott. Korábban ez 60 K, újabban 50 K hőmérsékletkülönbséget jelentett.

A „Δtk” számítása kétféle módon történhetett. A modern méréses vizsgálatok bizonyították, hogy a teljesítményváltozást legpontosabban a jól ismert logaritmikus hőmérsékletkülönbség írja le [2]. A korábbi gyakorlatban egyszerűbb volt a számtani átlag-különbséggel számolni.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!