Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Dr. Zsebik Albin - Csata Zsolt

Fűtés és hűtés napenergiával

Dr. Zsebik Albin

egyetemi docens
BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Csata Zsolt

tanszéki mérnök
BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

A napenergia hűtésre történő hasznosítása régóta foglalkoztatja a kutatókat. A különböző kutatóhelyeken, különböző típusú és méretű mintarendszereket építettek meg. A 2009. évben egy kutatás-fejlesztési projekt keretében épült meg az 1036 m2 nappkollektor-mezővel termelt hővel hajtott hűtési, s hozzá illesztve a használati vizet és a szellőzési frisslevegőt melegítő rendszer.

A cikk teljes terjedelmében az Energiagazdálkodás című szakfolyóirat 2010/2. számában jelent meg. A következőkben a cikk alapján bemutatjuk a napenergiával üzemelő fűtési/hűtési rendszert, a meglévő rendszerhez való kapcsolásának a módját, valamint értékeljük a nyári időszakban a hűtés és a melegvíztermelés energiafelhasználását. Az eredeti cikk szerzői még: Torma József, Váradi Szabolcs és Ioannis Moumoulidis.

1. A mintarendszer főbb berendezései

ATESCO Budaörsi Áruházának tetején elhelyezett, napenergiával üzemeltetett mintarendszer elsősorban a napenergia hűtésre történő alkalmazási lehetőségeinek elemzésére épült. A kompresszoros hűtőhöz illesztve úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen a használati melegvíz és a szellőzési levegő melegítésére is (1. ábra).

1. ábra. Az abszorpciós a kompresszoros hűtő és a HMV hőcserélő hidraulikus kapcsolási vázlata, a mérési helyek jelölése

A mintarendszer alapeleme a 384 db Climasol T270 szelektív síkkollektor, mindösszesen 1036m2 felülettel, és a hozzá csatlakoztatott Climasol XZR 70/250 típusú abszorpciós hűtőgép, amelynek névleges hűtőteljesítménye tsol.e = 75 °C hőmérsékletű fűtő (hajtó) közeg, és tw.e = 7 °C hőmérsékletű hűtött közeg, valamint tcw.e = 32 °C hőmérsékletű hűtőközeg esetén Pn =250 kW.

A mintarendszerből a hőelvonás ta = 35 °C külső levegőhőmérsékletnél PHn= 670 kW névleges teljesítményű nedves hűtőtoronnyal (RH = 45%) történik.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!