Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Tirpák Tamás

Napelemmel működtetett padlástérszellőzés – a padlástér hőegyensúlyának numerikus szimulációja

Tirpák Tamás

PhD hallgató
BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Az élelmiszer-kereskedelmi áruházláncok épületei jellemzően egyszintes, nagy alapterületű, kis hajlásszögű tetővel rendelkező épületek. Az eladótér nyári hőmérlegét a belső terhelések mellett elsősorban nem a viszonylag kis felületű és általában jól szigetelt oldalfalakon bejutó hőáram, hanem a padlásterek felől érkező hőáramok befolyásolják. A belső tér hőmérsékletét nemcsak a vásárlók komfortja, hanem az egyébként külön hűtést nem igénylő élelmiszerek miatt is korlátozni kell. Az eladótér hűtési rendszerének méretezését döntően a padlástér felől érkező hőáram határozza meg.

A padlástér nyári hőmérlegét a különböző tájolású tetőfelületeken beérkező és az eladótér felé távozó hőáramok befolyásolják. A hőnyereség meghatározó eleme a tetőszerkezet külső oldalát érő napsugárzás intenzitása és iránya. A bonyolult tranziens jelenségre általánosan alkalmazott méretezési eljárások számos egyszerűsítéssel élnek, amelyek azonban az ilyen adottságú épületeknél téves eredményre vezethetnek. Kérdéses, hogy a kis hajlásszögű tetővel rendelkező épületek esetében a változó napjárás miatt az év mely napjain lesz kritikus a napsugárzásból származó hőnyereség.

Az élelmiszer áruházláncok épületei jellemzően típusépületek, amelyek tájolása, ennek megfelelően nyári hőterhelése is eltér. Vizsgálandó tehát a tájolás befolyása a kritikus napállásokra és a padlástér hőterhelésére.

Mivel a típusépületekben egységes épületgépészeti megoldásokat alkalmaznak, gépészeti szempontból a feladat a meghatározott építészeti kialakítású padlástér kritikus hőterhelésének meghatározása, az épület tájolásának és az év napjainak függvényében.

A kutatás elsődleges célja – valós probléma megoldásán keresztül – egy kis hajlásszögű tető padlástér hőmérlegének meghatározása az egyes határolószerkezeteken jelentkező, időben változó hőáramok segítségével, a szerkezetek hőtároló képességének figyelembevételével. A másodlagos cél az volt, hogy a kapott eredmények figyelembevételével meghatározzuk a padlástér szellőzésének optimális mértékét, valamint méretezzük a kialakítandó szellőző rendszer villamos energia igényének ellátására alkalmas fotovoltaikus rendszert.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!