Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Sánta Róbert - Prof. Nyers József Dr. Sci

Csőköteges elpárologtató hőátadási tényezőjének matematikai modelljei kétfázisú hűtőközegre

Sánta Róbert

főiskolai szakmunkatárs, doktorandusz
Polytechnic Engineering College of Subotica, BME

Prof. Nyers József Dr. Sci


Óbudai Egyetem, Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskola

A cikk célja, hogy bemutasson és elemezzen néhány hőátadási tényező modellt egy hőszivattyús fűtő-hűtő rendszer elpárologtatójára vonatkozóan. Az elemzés végső célja az optimális modell kiválasztása a vizsgált modellek közül. Az alkalmazott vizsgálati módszer numerikus-grafikus.

Kulcsszavak: R134a, párologtatás, hőszivattyú, hőátadási tényező, áramlási mintakép, állandósult

A hőszivattyú szerkezeti felépítésében és működésében jelentős szerepe van az elpárologtatónak, mivel nagymértékben kihat a berendezés energetikai hatásfokára.

Az elpárologtatott hűtőközeg mennyisége elsődlegesen függ magától az elpárologtató geometriai kialakításától és annak gépészeti környezetétől. Az elpárologtató környezete a fojtószelep, a kompresszor és a hűtött közeg. Ezek a komponensek különböző energetikai és anyagi hatásukkal meghatározzák az elpárologtató kvalitatív és kvantitatív folyamatait. Az egymás közötti hatások összetettek, csak sok állapotjelzővel és paraméterrel követhetők. Bármely állapotjelző és paraméter változásával a többi állapotjelző és paraméter is változik,valójában az egész rendszer állapota megváltozik.

A hőátadást legjobban befolyásoló jellemzők a hűtő és a hűtött közeg hőátadási tényezői. Ezzel a fontos témakörrel világszerte számos kutató foglalkozott és foglalkozik, így nagyon sokféle fizikai modell és matematikai leírás született.

Ebben a cikkben ezek közül szeretnénk néhányat bemutatni és elemezni tulajdonságaikat. Az elemzésre kerülő fizikai és matematikai modellek szerzői Shah, Chen, Kadlikar és Gungor- Winterton. Az általuk vizsgált fizikai modell egy vízszintes csőköteg belsejében lejátszódó állandósult elpárolgási folyamat hőátadása. A vizsgált hőátadási modellek kétfázisú áramlásra vonatkoznak.

Mint minden hőátadási modell, a vizsgáltak is csak közelítőleg tudják leírni a fizikailag nagyon összetett elpárolgási folyamatot. Minden hőátadási modellnek érvényességi határai, illetve korlátai és pontossága van.

A modellek állandósult elpárolgási folyamat mellett különböző hűtőközegekre is érvényesek.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!