Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Engel György

Energia-megtakarítást célzó átgondolt felújítások és műszeres állapotfelmérés

Engel György

termékmenedzser
Testo Kft.

A tartósan magas energiaárak és az elöregedett épületállomány következtében mind nagyobb igény jelentkezik az energiahatékonyságot növelő felújítások iránt.

A hagyományos nyílászárók hőszigetelési képessége nagyságrenddel rosszabb lehet a modern kor elvárásait kielégítő fokozott légzárásúakénál. A régi fa tokszerkezetek az időjárással szemben kevésbé ellenállóak, ez további hőveszteséget okozhat.

Az építési technológia fejlődése egyre jobb hőszigetelésű épületeket eredményez. A 30-50 évvel ezelőtt épült épületek hőátbocsátási tényezője sokkal magasabb az új épületekénél. A hőveszteségek utólagos hőszigeteléssel csökkenthetők.

Az energiaköltségek csökkentése érdekében tehát a nyílászárók cseréje és az utólagos hőszigetelés a legelterjedtebb beavatkozások egyike.

Komoly veszélyforrást jelent azonban a nem kellően átgondolt, csak egy-egy részterületre kiterjedő beavatkozás. A régi építmények rossz hőszigetelése következtében az épület „lélegzett”, azaz a természetes filtráció általában biztosította a minimálisan szükséges légcserét. Az utólagos szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével ez a filtráció akár nullára is csökkenhet. A légcsere hiánya az épület belső levegő minőségét károsítja. A belső páratartalom megnövekszik, ami a falszerkezeteken fellépő hőhidak mentén kicsapódást idézhet elő, ami viszont nehezen visszafordítható penészesedési-gombásodási folyamatot indíthat el.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!