Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Fodor Zoltán - Kolozsi Attila

A hőszivattyú telepítés gazdaságossági kérdései és a szabályozás hatása az évi SPF-érték alakulására

Fodor Zoltán

okl. gépészmérnök, épületgépész mérnök
GEOWATT Kft.

Kolozsi Attila

egyetemi hallgató
Szent István Egyetem

Napjainkban a gáz növekvő ára, a levegőszennyezés növekedése valamint a fosszilis energiahordozók mennyiségének csökkenése egyre inkább kikényszeríti a megújuló energiák hasznosítását az épületgépészetben. A föld felszíne alatt rejtőző megújuló energia, a geotermális hő, hőszivattyúk segítségével hatékonyan alkalmazható az épületek fellépő igényeinek kielégítésére.

A magyarországi hőszivattyús piacon jelenleg több, nagy múltú hőszivattyúgyártó cég terméke van jelen, a készülék megválasztásánál azonban körültekintően kell eljárni, ami elsősorban a tervező feladata. Mindenekelőtt meg kell vizsgálnia, hogy az adott épületben lehetséges-e a hőszivattyús rendszer kiépítése, ha igen, meg kell bizonyosodni a rendszer gazdaságosságáról. Első lépésként tehát meg kell határozni az épület téli hőveszteségét, melynek ismeretében már lehetőség nyílik a megfelelő teljesítményű hőszivattyú kiválasztására.

Ez azonban még nem minden. Létezik ugyanis egy „íratlan szabály”, amely ugyan nincs rögzítve, a szakma mégis előszeretettel alkalmazza a hőszivattyús rendszer telepítésének előzetes vizsgálatakor. Ez egy olyan határérték, ami az épület légköbméterre vetített hőveszteségére ad iránymutatást. A légköbméterre vetített hőveszteség a számított hőveszteség és az épülettérfogat hányadosa. Ezt a határértéket 25 W/m3-nél állapították meg. Ha az épület hővesztesége 25 W/m3 alatt van, az épület adottságai kedvezőek a hőszivattyús rendszer kiépítését illetően, míg 25 W/m3 felett a hőszivattyús rendszer telepítésének gazdaságossága megkérdőjelezhető.

Ekkor ugyanis az épület hőveszteségének fedezésére esetlegesen egy nagyobb teljesítményű hőszivattyúra lehet szükség, ami a beruházási költségek növekedését hozza magával. Az említett határérték felett tehát meg kell vizsgálni, mi a gazdaságosabb: egy nagyobb teljesítményű hőszivattyú telepítése, vagy az épület hőszigetelése után egy kisebb teljesítményű hőszivattyús rendszer kiépítése.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!