Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Dr. Zsebik Albin - Csata Zsolt

Negyedére csökkentettük az energiafelhasználást – a SOLANOVA projekt

Dr. Zsebik Albin

egyetemi docens
BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Csata Zsolt

tanszéki mérnök
BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék

Ha amai épületállományt akárminőségi, akár energiafelhasználási szempontból értékeljük, arra a következtetésre jutunk, hogy nem felelnek meg napjaink elvárásainak. Ha egy épület nem felel meg, felvetődik a kérdés, bontsunk, vagy felújítsunk? Ha a korszerűsítés mellett döntünk, újabb kérdés, hogy milyen mértékű korszerűsítéssel? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a SOLANOVA projekt2 keretében, amely eredményeképpen egy hétemeletes, két lépcsőházas, 42 lakásos panelépület energiafelhasználása a negyedére csökkent.

A cikk teljes terjedelmében az Energiagazdálkodás című szakfolyóiratban jelent meg, ahol részletesen olvashatnak az építészeti és a gépészeti korszerűsítés lépéseiről. A következőkben a teljes cikkből az átalakítás révén elért energia-megtakarítás elemzését mutatjuk be.

A projekt célkitűzése az volt, hogy tudományos előkészítettségével, műszaki megalapozottságával példával szolgáljon és adatokat szolgáltasson az itthon és külföldön, az iparosított technológiával létesített épületének felújításához.

A projekt egy nemzetközi konzorcium közreműködésével valósult meg, amelynek tagjai a Kasseli Egyetem (Universität GhK Kassel), a BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéke valamint Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft., az Internorm Fenster AG (Ausztria), a Passivhaus Institut (Németország), a Fiorentini Hungary Kft., az Energiaközpont Kht., az Innovatec (Németország) valamint Dunaújváros önkormányzatának Sziget Alapítványa.

A projekt megvalósítását az EU-n kívül támogatta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Dunaújváros önkormányzata, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft., s a megvalósításhoz anyagilag is hozzájárultak az épület lakói.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!