Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Dr. habil Kajtár László PhD - Szabó János

Oktatási épület energetikai elemzése, 2. rész

Dr. habil Kajtár László PhD

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Szabó János

okl. gépészmérnök, PhD hallgató, tudományos segédmunkatárs
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Az épületek energetikai tanúsítására vonatkozó EU irányelvvel összhangban hazánkban is minisztériumi rendelet jelent meg, amelynek értelmében 2006. szeptember 1-től az új épületek esetében el kell készíteni az épület energetikai értékelését, míg az üzemelő épületek energiafelhasználása a fogyasztási adatok és elméleti számítások alapján határozható meg. Az épület energetikai értékelése során a fűtés, a szellőzés, a klimatizálás és a világítás energiafelhasználását kell figyelembe venni.

A fűtés – az időben változó fűtési teljesítményből adódó éves energiafelhasználás – a hőfokhíd segítségével jól számítható. A klimatizálás esetében bonyolultabb a helyzet, mivel jelentősen eltér egy frisslevegős, egy visszakeveréses vagy egy hővisszanyerővel üzemelő rendszer energiafelhasználása. Ehhez az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéken valószínűség-elméleti alapokon nyugvó fizikai és matematikai modellt dolgoztunk ki.

A cikk első részében az energetikai elemzés elméleti alapjait és konkrét alkalmazását a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „D” épületén keresztül mutattuk be, amelyet az elmúlt években részlegesen felújítottak. Az energetikai vizsgálathoz méréseket végeztünk a belső hőmérséklet meghatározására, valamint elemeztük az épület éves energiafelhasználását. Értékeltük a különböző külső árnyékoló szerkezetek hatását az épület éves energiafelhasználására és a méretezési hűtőteljesítményre. A következőkben az épület eredő nyári instacioner hőterhelésének eredményeit mutatjuk be. Az ábrák számozása a cikk első részét követően folyamatos.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!