Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Grundfos South East Europe Kft.

Grundfos szivattyúk az nZEB épületekben

Grundfos South East Europe Kft.


Az nZEB (Nearly Zero Energy Building) koncepció már régen nem egy jövőbeli elképzelés, már jelen van az életünkben. Az angol megnevezés fordítása, a Közel Nulla Energiafelhasználású Épületek, nagyon alacsony energiafelhasználású épületeket jelent, amelyben a primer energia nagy része megújuló energiából származó. A megújuló energiák mellett fontos a források racionális felhasználása. Zömmel minden épületben előfordulnak a szivattyúk, amelyek a hőenergia szétosztásában, a HMV termelésében és keringetésében, vízellátásban és szennyvíz szállításban látnak el szerepet.

Hogyan működhet egy szivattyú az nZEB épületek szolgálatában?

Első és legfontosabb a magas hatásfokú szivattyúzás, amelynek elengedhetetlen része a villanymotor. A Grundfos szivattyúkban használt motorok mind a nedves-, mind a száraztengelyű szivattyúkban egyaránt a legmagasabb hatásfokú motorokkal kerülnek forgalomba (akár IE5 hatásfok). Ezek a motorok a Grundfos tatabányai gyárában készülnek, így magyar terméknek tekinthetjük.

A névleges hatásfok, bár iránymutató, de a legfontosabb a megfelelő vezérlés, a folyamatos működés ellenőrzése, nyomon követése. A legmagasabb hatásfok ellenére is, egy rosszul szabályozott szivattyú nem fog kevesebbet fogyasztani, mint a régi technológia. Ennek megfelelően a Grundfos keringető szivattyúk vezérlési lehetőségei számtalan megoldást biztosítanak, kezdve a klasszikus nyomáskülönbség szabályozástól (állandó/arányos), az állandó térfogatáram, változó térfogatáram (külső jeles beszabályozás), állandó hőmérséklet, vagy hőmérséklet különbség-szabályozásig. Mindezeket a szabályozási módokat az épületautomatikán keresztül könnyedén lehet finomítani, így például egy finoman hangolt mennyiségi szabályozással elkerülni a helyiségek túlfűtését. 

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/4-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!