Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Dr. Kassai Miklós Ph.D.

Családi ház energetikai vizsgálata dinamikus szimulációval

Dr. Kassai Miklós Ph.D.

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

1. Bevezetés

A témában végzett kutatás korábbi szakaszában a TRNSYS által nyújtott számítási eljárásokat mutattam be és összehasonlítottam a WinWatt program használatával egy családi ház termikus modellezése során. A kutatási eredményeket a Magyar Épületgépészet folyóirat LXVII. évfolyam, 2018/12. számában publikáltam [1]. A kutatómunka folytatása gyanánt, a gyakorlatban már elterjedt kondenzációs gázkazános és egyre szélesebb körökben terjedő levegő-víz hőszivattyús fűtéstechnikai rendszer között készült energetikai összehasonlító vizsgálat. A kutatómunkában asszisztált Kopányi Attila Bsc. hallgató, munkájából egy kiváló minősítésű szakdolgozat született [2].

A jelen cikkben az általam elvégzett számítások eredményeit mutatom be. A TRNSYS szoftver felhasználásával összehasonlítom a dinamikus szimuláció segítségével meghatározott, illetve a magyar rendelet (7/2006. (V. 24.) TNM) és a vonatkozó szabványok (MSZ-04-140/3:1987) szerinti számítási metódusaival dolgozó WinWatt program használatával kapott értékeket [3-4].

2. A kutatás során alkalmazott számítási eljárásokkal meghatározott eredmények bemutatása

A következő alfejezetekben az általam elvégzett számítások eredményeit mutatom be. Összehasonlítom a dinamikus szimuláció segítségével számító TRNSYS szoftver, illetve a magyar rendelet szerinti számítási metódussal dolgozó WinWatt program használatával kapott értékeket.

 

2.1. A vizsgált fűtéstechnikai rendszerek energiafelhasználásának összehasonlítása

A Magyar Épületgépészet folyóirat LXVII. évfolyam 2018/12. számában megjelent cikkben [1] bemutattam, hogyan építettem fel az általam vizsgált épületgépészeti rendszerek modelljeit. Miután megtörtént a rendszerek modellezése, kiszámíthatóvá váltak az azokat jellemző épületenergetikai értékek. A 7/2006. számú TNM rendeletben [3] a fűtési rendszereket azok éves fajlagos primerenergia-fogyasztása jellemzi elsősorban – a WinWatt szoftver ezt az értéket automatikusan kiszámította, miután megtörtént a megfelelő fűtési rendszer kiválasztása.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/4-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!