Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Dr. Barótfi István professzor emeritus

Az épületgépészet-jövőkép jelentősége és főbb kérdései

Dr. Barótfi István professzor emeritus


MATE Műszaki Tudományi Doktori Iskola

A jövőkép jelentősége és lehetőségei

A jövővel kapcsolatos írásokat az ember általában fenntartással kezeli és gyakran el sem olvassa. Ennek hátterében az áll, hogy a jövőt senki sem ismeri, így az ezzel kapcsolatos vélekedések bizonytalanok, valóságuk, megvalósulásuk nem tartozik a konkrét események körébe. Különösen igaz ez a műszaki, mérnöki ismeretkörökre, mert ezek a szakterületek a reál szféra körében gondolkodnak.

Az épületgépészet területén sincs ez másként, annak ellenére, hogy ez a szakterület csak hazai vonatkozásban működik, nincs külföldi példa és így csak magunknak kellene a szakterület építését, gondozását, alakítását elvégezni, jövőjét megfogalmazni.

A jövővel foglalkozni ilyenformán úgy tűnik, mintha jóslás lenne, és ha nem feltétlen szükséges, nem téved erre az útra felelősen gondolkodó szakember. De valójában akkor, amikor a jövőről beszélünk, vagy gondolkodunk, az ennyire bizonytalan dolog lenne, és elhárításával megoldódottnak tekinthetjük a kérdést? Biztosan nem. Az épületgépészet prominens képviselőinek, szakmai tekintélyeinek, épületgépészeti vállalkozások vezetőinek, tulajdonosainak, az oktatásban meghatározó szerepet játszó személyeknek, összefoglalóan az épületgépészet szak/tudományterület vezetőinek feladata és kötelessége a szak/tudományterület sorsával foglalkozni, jövőjéért tenni. Ez a kötelesség és felelősség felül áll a szakma mindenkori szaktudásán, tisztességes működésén, aktuális érdekérvényesítésén és politikai kapcsolatok meghatározta pillanatnyi helyzetén. Az aktuális helyzet, a keletkező nehézségek és problémák általában korábban hozott, vagy éppen elmulasztott döntések következményei. Ezért az épületgépészet jövőjéért is ma kell világosan látni a helyzetet, azt körültekintően kell értékelni, megfogalmazni azokat a lehetőségeket, amelyek a jövő szempontjából reálisan kirajzolhatók és meghatározni az ebből adódó feladatokat.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/4-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!