Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Testo (Magyarország) Kereskedelmi Kft.

Szellőztető és légkondicionáló rendszerek beállítása, karbantartása és szervizelése az új testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerrel

Testo (Magyarország) Kereskedelmi Kft.


A testo 400 klíma- és légtechnikai mérőműszerrel minden eddiginél egyszerűbb a szellőztető és légkondicionáló rendszerek optimalizálása. A Testo egy műszerben egyesítette a felhasználóbarát menüvezetést, a precíz méréseket, a rugalmasságot és a hatékony dokumentációt.

Napjainkban egyre több időt töltünk zárt helyiségekben, ezért egyre fontosabbá válik az ott tartózkodók komfortérzetének biztosítása. Ezt a szellőztető és légkondicionáló rendszerek hivatottak biztosítani. A helyiségben tartózkodók mellett az üzemeltetőnek is az érdeke a berendezések lehető leghatékonyabb működése, mivel egy rosszul beállított rendszer jelentős többletköltségekkel jár. Egyrészt ha túl sok levegőt mozgat egy szellőztető rendszer, akkor nemcsak a ventilátor energia-felvétele növekszik, de a helyiségekbe befújt levegő kezelése is több energiát igényel. Ez a helyiségben, például egy irodában huzatot okozhat, amitől az ott tartózkodók kényelmetlenül érezhetik magukat.

Azonban a túl alacsony térfogatáram is problémát jelent. Mivel a korszerű légtömör épületekben már gyakran nem jut be levegő a helyiségbe a különböző réseken keresztül, a szellőztető rendszer gyakran a friss levegő egyetlen forrása. Túl alacsony térfogatáram esetén a helyiségben tartózkodók nem jutnak elég friss levegőhöz, ami fáradékonyságot okoz, így a produktivitásra is negatív hatással van. Egyéb tényezőkkel együtt ez akár egészségügyi problémákat is okozhat, ami az alkalmazottaknak és a munkáltatóknak egyaránt gondot jelent.

A komfortérzet azonban nem csak a légsebességtől és a térfogatáramtól függ: más paramétereket is figyelembe kell venni, amik ugyanúgy befolyásolják a helyiségben tartózkodók kényelmét és egészségét. E paraméterek optimalizálásával a helyiségben tartózkodók komfortérzetének biztosítása mellett a szellőző és légkondicionáló rendszerek üzemelése is költséghatékonyabbá tehető. A helyiség hőmérséklete, páratartalma, a légmozgás, a megvilágítás és a levegő CO2-koncentrációja mind befolyásolják az ott tartózkodók komfortérzetét.

A testo új klíma- és légtechnikai mérőműszere lehetővé teszi a légsebesség és a komfortérzet paraméterek minden eddiginél egyszerűbb és hatékonyabb mérését. Az 5”-os HD érintőkijelzőn minden mért érték tisztán látható, a késleltetés nélküli bevitel pedig nagyban leegyszerűsíti a műszer vezérlését. A különböző ujjmozdulatokkal lehetséges a mérési nézetek közötti váltás, így az eredmények kiértékelése is kényelmesebb.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!