Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Dr. Barna Lajos PhD

Az Épületgépészeti Tagozat elnökségének célkitűzései

Dr. Barna Lajos PhD

főszerkesztő
Magyar Épületgépészet

Amint arról februárban megjelent 2019/1-2. számunkban röviden hírt adtunk, az MMK Épületgépészeti Tagozatának küldöttgyűlése február 8-án megválasztotta a következő időszakban dolgozó új elnökséget és a Szakértői Testület tagjait.

Az elnökség azóta két ülést is tartott, ahol áttekintette a jelen és a közeljövő feladatait. Ezekről kérdeztük Gyurkovics Zoltánt, a Tagozat elnökét.

Melyek az Épületgépészeti Tagozat elnökségének célkitűzései 2019-re?

Elsősorban nyugodt légkörben tartalmas munkavégzés az épületgépészek nagy családja érdekében. Megmagyarázom, hogy mire gondolok. 

A tisztújítás során az elnökség alaposan „megfiatalodott”. A 11 főből mindössze hárman rendelkezünk némi kamarai gyakorlattal. Ez nyilván rutinhiányt jelent. Ezzel szemben az alaposan megváltozott összetétel frissülést, sokszorozott akaratot is eredményezhet. Őszintén szólva én erre számítok. Egyúttal remélem, hogy a korábbi összetételben elért eredményességet sikerül elérni, fenntartani.

A szakmai tagozatok alapvető feladata a köztestületi feladatokból rá eső rész elvégzése. Ez a szakmaisággal kapcsolatos feladatokat jelenti. A minősítés, a jogosítással kapcsolatos szakmai munka részeként a beszámoló vizsgák, valamint a kötelező szakmai képzések szervezése talán a legfontosabbak erről a területről. Meggyőződésem azonban, hogy – részben ezekhez a feladatokhoz is köthetően, valamint az érdekérvényesítő képességünk erősítése érdekében – szövetségi politikai tevékenységünket folytatnunk kell. Folytatni, mert az előző ciklusban ezen a téren már léptünk előre.

Részben az épületgépészet területén működő országos szakmai szervezetekkel való együttműködés szervezettebb formájára gondolok, de gondolok emellett a társtagozatokkal, illetve a területi kamarákkal való együttműködés elmélyítésére, illetve kialakítására is. Ezen a téren éppen a napokban történtek kezdeményezések, a munkát tehát elkezdtük. Nem a nulláról indulunk tehát.

Ez a gondolat testesül meg például a tagozatunk által 2019-ben már negyedik alkalommal megszervezésre kerülő tervezői konferencia rendezvényekben. Ezeken az eseményeken konferencia formában szervezünk meg kötelező szakmai képzéseket egy területi kamarával – BPMK – közösen, amelyeken az épületgépészet más területeit képviselő szervezetek partnerként – előadóként, kiállítóként – vesznek részt. A találkozások rendezvényei a konferenciák, amelyeket hagyományosan szeptember utolsó péntekjére, idén szeptember 27-re szervezzük.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!