Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2019

Vasvári Éva

Fatüzelés és levegőtisztaság

Vasvári Éva


„Ne tégy rossz fát a tűzre 2.” konferencia és kiállítás: A jó megoldások közös gondolkodással születnek

A levegőszennyezés mérséklésének egyetlen útja a tényleges okok feltárása és a megoldási javaslatok együttműködésen alapuló kidolgozása – hangzott el a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és -Gyártók Országos Ipartestületének (MACSOI) kétnapos konferenciáján, Leányfalun. 

A március első hétvégéjén megtartott rendezvény célja a kályhás-kandallós szakma előtt álló feladatok számbavétele volt.

A 100 fős konferencia (1. kép) központi gondolataként valamennyi meghívott szakértő azt hangsúlyozta, hogy a levegőtisztaság jelenünk és jövőnk nagy kihívása, ám a jó válaszok csak párbeszédben és előremutató vitákban születhetnek meg.

László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár (2. kép) arra mutatott rá, hogy míg a meteorológiai, földrajzi viszonyokra nincs ráhatásunk, a károsanyag-kibocsátást mérsékelni tudjuk. S mivel az emberi egészségre a mikro-méretű szállópor (PM10, PM2,5) a legártalmasabb, ez ellen kell csatasorba állni. Annál is inkább, mert – számítások szerint – e szennyezés nyolcvan százalékáért a lakosság a felelős. Erről természetesen más az érintett lakosok véleménye, megítélésük szerint ugyanis a légszennyezésért – túlnyomórészt – a közlekedés és az ipar a felelős.

Az azonban bizonyos: a kandallósok és a kályhások felelőssége megnőtt. Egyfelől a korszerű tüzeléstechnikai berendezések tervezésében-építésében és forgalmazásában, másfelől a szemléletformálásban. Tudatosítani kell, hogy a fatüzelésnek helye van, de csak akkor, ha a tüzelés száraz fával és korszerű berendezésekkel történik. A háztartási hulladékok és a rossz minőségű fűtőanyagok elégetése rendkívüli módon szennyezi a környezetet, ami ellen – az emberi egészség megóvása és a szigorodó uniós irányelvek miatt is – fel kell lépni. Ezt szolgálja a Fűts okosan! kampány is, amely széles körben terjeszti a hasznos ismereteket.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2019/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont havonta csak egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!