Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 5. szám

Hozzászólások

Lakóépületek hangcsillapított szennyvízelvezető rendszerei

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Révai Mária

Lakóépületek hangcsillapított szennyvízelvezető rendszerei

Révai Mária

okl. gépészmérnök, mérnök tanácsadó
REHAU Forgalmazó Kft.

Egy, a lakosság körében elvégzett felmérés azt mutatja, hogy a lakókörnyezetünkben fellépő zavaró tényezők közül a munkahelytől való nagy távolság a lakosság 8%-ának okozott nehézséget, a játszótér hiánya 27%-ot érintett kellemetlenül, a rossz infrastruktúra 23%-ot, a rossz szomszédi viszonyok az emberek 13%-át bántották, a kevés parkolóhely 36%-át, a sivár környezet 48%-át és  a zaj az emberek 60%-át zavarta.

A zaj olyan környezeti tényező, amely jelentősen befolyásolja mindennapjainkat, közérzetünket és teljesítőképességünket is. A zaj megítélése részben az egyénen múlik. A családtagunk által keltett zaj sokszor fel sem tűnik, míg a szomszédból érkező zaj zavarólag hat. A zaj megítélése kulturális kérdés is: a legtöbben a harangzúgást nem értelmezik zavaró tényezőként, míg esetleg egy motorkerékpár indítását igen.  A zavaró hatás mértékét ráadásul egyéni szempontok, egészségügyi állapot is befolyásolja. A kellemetlen zaj akár epilepsziát kiváltó tényező is lehet az arra hajlamos embereknél.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!