Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 5. szám

Hozzászólások

Vortex áramlásmérők rendhagyó nemlinearitás-vizsgálata

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Fenyvesi Bence

Vortex áramlásmérők rendhagyó nemlinearitás-vizsgálata

Fenyvesi Bence

tanszéki mérnök
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Áramlástan Tanszék

Absztrakt

Az örvényhagyó elven működő vortex áramlásmérők széles körben alkalmazhatók cseppfolyós, illetve gáz/gőz közegek térfogatáram méréséhez. A mérési módszer kritikus pontja a Strouhal-szám értékének állandósága a vizsgált Reynolds-szám tartományon. Mivel bizonyos esetekben ez a feltétel csak részben teljesül, e műszerek használata egyes ipari alkalmazásokban még korlátozott. Jelen tanulmány célja a vortex áramlásmérők nemlinearitás-vizsgálatára kidolgozott rendhagyó módszer bemutatása, két, jelentősen különböző méretű és kialakítású, valamint egymástól eltérő munkaközeggel használható áramlásmérő esettanulmányán keresztül. A kifejlesztett módszer olyan limitált műszerezéssel rendelkező vortex-térfogatárammérők esetén is alkalmazható, amelyeknél hagyományos módszerekkel a nemlinearitás hatása nem meghatározható. Ezen vizsgálatok elvégzéséhez az esettanulmányul választott mérőműszerek kalibrálására alkalmas berendezéseket terveztem, melyeket a tervek alapján megépítettem. A bemutatott vizsgálatok eredményei felhasználhatók a vortex áramlásmérők térfogatárammérési hibájának csökkentésére irányuló jövőbeni kutatás-fejlesztési törekvések során.

1. Bevezetés

A mérőműszerekkel szemben támasztott egyik legfontosabb követelmény a mérési pontosság, illetve a megbízhatóság. Bár 2007-ben az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) közegértékesítési alkalmazásokban való használatra is alkalmasnak minősítette a vortex áramlásmérőket [1], egyes altípusok alapos vizsgálata és továbbfejlesztése több szempontból is jelentősen indokolt.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/5-ös számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!